ΔΙΕΘΝΗ Πολιτική Πρώτο Θέμα

Έκτακτο. Ανακαλείται ο πρέσβης της Γαλλίας απο την Τουρκία. – Ερντογάν για Μακρόν. Είναι τρελός ο Γάλλος Πρόεδρος! – Η Γαλλία καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» παρατηρήσεις του Ερντογάν για την «ψυχική υγεία» του Προέδρου Macron

Ξέφυγε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερτντογάν δηλώνοντας λίγο πολύ ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είναι τρελλός για τα μέτρα που πήρε προκειμένου να αντιμετωπίσει την ισλαμική τρομοκρατία.

Σε απάντηση ανακλήθηκε ο Γάλλος πρέσβης και το μέγαρο Elysée σημειώνει από την πλευρά του «την απουσία μηνύματος συλλυπητηρίων» από τον Ερντογάν μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουήλ Πάτι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε με σφοδρότητα, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σε τηλεοπτική ομιλία, στον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουήλ Μακρόν, για τη στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους στη Γαλλία, αμφισβητώντας τη «λογική» του και τον παρότρυνε να «ζητήσει θεραπεία». «Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο είναι, « Πηγαίνετε πρώτα στις εξετάσεις ψυχικής υγείας ». Ο Ερντογάν, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες κατήγγειλε ως πρόκληση τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» και την ανάγκη «δομής του Ισλάμ» στη Γαλλία, συνεχίζοντας απτόητος τις επιθέσεις του εναντίον της Δύσης.

Οι παρατηρήσεις του Τούρκου προέδρου κρίθηκαν «απαράδεκτες» από το μέγαρο Elysee: «Η περίσσεια προκλητικότητα και η αγένεια δεν είναι μέθοδος. Απαιτούμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, επειδή είναι επικίνδυνος από κάθε άποψη. Δεν μπαίνουμε σε περιττές αντιπαραθέσεις αν και δεχόμαστε προσβολές », συνεχίζει η γαλλική Προεδρία, η οποία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της στην Άγκυρα για διαβούλευση.

Η προεδρία της Γαλλίας σημείωσε επίσης “την απουσία μηνύματος συλλυπητηρίων και υποστήριξης από τον Τούρκο πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Samuel Paty” , ο δάσκαλος αποκεφαλίστηκε πριν από μια εβδομάδα σε μια ισλαμική επίθεση, κοντά στο κολέγιο του τα παρισινά προάστια. Η γαλλική Προεδρία σημειώνει επίσης τις “πολύ προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν των τελευταίων ημερών, ιδίως σχετικά με την έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων”.

Related posts

Χαμός στις ΗΠΑ με την βόμβα του Προέδρου Τράμπ για αναβολή των εκλογών!

Δημήτρης Δημητριάδης

Η Τουρκία επικρίνει την απειλή κυρώσεων της ΕΕ για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου. Ενοχλημένη με την ήπια μεν αλλά σταθερή απόφαση της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να προστατέψει τα Ελληνικά και Κυπριακά σύνορα που είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά.

Δημήτρης Δημητριάδης

Ο ΤΑΡ ολοκληρώνει την εισαγωγή φυσικού αερίου στο ελληνικό τμήμα του αγωγού

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy