Ελλάδα ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ νότια της Κρήτης. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Μία εκ των ελληνικών φρεγατών συμμετείχε σε άσκηση συνεργασίας και συνεκπαίδευσης με το αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill», νότια της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα Ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από τα πλοία προσφέροντας δημιουργώντας σενάρια ασκήσεων για εκπαίδευση και αεράμυνα.

το Αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill»

Το Αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill» ανήκει στην τελευταία και πιο εξελιγμένη παρτίδα Flight IIA, η οποία περιλαμβάνει υπόστεγο για τα ελικόπτερα που φέρει (οι αρχικές παρτίδες δεν διέθεταν υπόστεγο) και βελτιώσεις στον εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά. Η κλάση Arleigh Burke θα ολοκληρωθεί με την τελευταία παρτίδα της πιο εξελιγμένης μορφής Flight IIΙ η οποία θα περιλαμβάνει η νεότερη έκδοση του συστήματος μάχης AEGIS το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης που περιλαμβάνει Ραντάρ και ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου και βολής όλων των όπλων του πλοίου. Στην έκδοση ΙΙΙ των πλοίων θα τοποθετηθεί η τελευταία και πιο εξελιγμένη έκδοση του. Το AEGIS είναι η Ελληνική λέξη Αιγίδα ή αιγίς που ονομαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα το δέρμα κατσίκας («αιγός») που ενίσχυε την η ασπίδα, των πολεμιστών. Με το όνομα αυτό λεγόταν και η ασπίδα του Δία, την οποία έφτιαξε ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας, της κατσίκας, με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας.

Να σημειωθεί ότι τα αντιτορπιλικά αυτά είναι τα πολυπληθέστερα στο Αμερικάνικο ναυτικό και έχουν μεγάλες δυνατότητες αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και επίθεσης κατά στόχων ξηράς με τους εκατοντάδες πυραύλους όλων των τύπων που διαθέτουν. Αποτελεί το όνειρο του Ελληνικού ναυτικού έστω και 1-2 πλοία παλιότερων εκδόσεων καθώς θεωρείται ότι το πλοίο αποτελεί απο μόνο του μια μονάδα που μπορεί να κερδίσει ένα πόλεμο. Είναι πάντως πολύ ακριβά και για την αγορά τους και για την συντήρηση τους και οι Αμερικανοί δύσκολα θα τα αποχωριστούν στο έμμεσο μέλλον.

Ελληνικό Ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70 AegeanHawk.
Ανθυποβρυχιακό Ελικόπτερο της Ελληνικής Φρεγάτας και στο βάθος το αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill»

Απο Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, το σύγχρονο Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και μαχητικά F-16.

Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ
Υποβρύχιο τύπου 214

Related posts

Την στήριξη του στον Γαβρόγλου εξέφρασε ο κ. Πολάκης για την απαράδεκτη ανάρτηση του για την κ. Κεραμέως και τις γυναίκες.

Δημήτρης Δημητριάδης

Εξετάσεις με μάσκες και στα Πανεπιστήμια – Δείτε τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

Δημήτρης Δημητριάδης

Κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσιγκτον: Αυτές είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy