ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Η γρίπη είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα. Κάποια άτομα περνούν τη νόσο ελαφρά χωρίς επιπλοκές. Όμως άλλα άτομα, κυρίως αυτά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορεί να νοσήσουν βαριά με σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται έξαρση της εποχικής γρίπης κυρίως κατά τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο.

Η έναρξη του επιδημιολογικού κύματος της γρίπης επηρεάζει την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή, αφού έχει ως συνέπεια τη μείωση παραγωγικότητας, την απουσία από την εργασία, το σχολείο και κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης στην περίοδο αυτή παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Για να περιοριστεί η μετάδοση της γρίπης, ώστε να αποφευχθούν οι ανωτέρω συνέπειες, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα όπως:

η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών),
η απομόνωση των πασχόντων και
η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Το εμβόλιο της γρίπης

Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα. Προφυλάσσει από τις σοβαρές συνέπειες της γρίπης, καθώς επίσης μειώνει τις απουσίες από την εργασία, το σχολείο και τις άλλες εκδηλώσεις.

Επιπλέον με τον εμβολιασμό μειώνεται η πιθανότητα ταυτόχρονης προσβολής του ιού της γρίπης και του ιού covid 19 που μπορεί να επιβαρύνει κατά πολύ την κατάσταση του ασθενούς.

Τέλος μειώνεται ο φόρτος των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστώ
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

*πηγή: το αριθμ Δ1α/Γ.Π.οικ.60071/29.9.2020 “Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021

  • Αντιγριπικός Εμβολιασμός” έγγραφο του Υπουργείου Υγείας

Related posts

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση για τα κρούσματα του κορωνοϊού

Δημήτρης Δημητριάδης

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας για κάθε πολίτη – Υλοποιείται άμεσα το έργο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Αν. Ξανθός: Το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με αποτέλεσμα όλοι να ανησυχούν για τις αντοχές του

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy