Ελλάδα Οικονομία

Αυτό είναι το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ… Οι 7 αλλαγές

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών συνολικού προϋπολογισμού 680 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμο της υλοποίησης με βάση την πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ -Αυτονομώ».

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή 13.696 νέων αιτήσεων στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 370,48 εκατ. ευρώ, οι οποίες προστίθενται στις 12.579 αιτήσεις με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό άνω των 308,8 εκατ. ευρώ, που έχουν προηγηθεί.

Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει η υπαγωγή και των υπόλοιπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στις κατοικίες των αιτούντων.

Το χρονοδιάγραμμα

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής, για το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ήδη έχουν αποφασιστεί οι πρώτες σημαντικές αλλαγές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα θα ανοίξει στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου για την υποδοχή των αιτήσεων, θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. και θα είναι δομημένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε διπλάσια νοικοκυριά, καλύπτοντας χαμηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι επτά αλλαγές του επόμενου προγράμματος

Κατά πληροφορίες περιλαμβάνει τις εξής επτά αλλαγές :

Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα φτάνουν μέχρι το 60% με 65%, και όχι έως το 90%, όπως το προηγούμενο πρόγραμμα
Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000 από 25.000 με 36.000 κατοικίες, στα προηγούμενα προγράμματα.
Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.
Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός).
Αλλάζουν τα κριτήρια. Προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών, που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.
Κριτήριο για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα είναι και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.
Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

Related posts

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Δημήτρης Δημητριάδης

300 μόνιμοι ιατροί στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

Δημήτρης Δημητριάδης

Παρουσίαση του νέου λογότυπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy