Ελλάδα

Βαρουφάκη, για ένα «στικάκι» ρε γαμώτο! Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 Η άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη – ο οποίος ουδέποτε υπήρξε δική μου επιλογή, ούτε ποτέ μου τον ψήφισα βέβαια – κατάφερε προ ημερών να τον κάνει πρώτη είδηση σε όλα, σχεδόν, τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ανάγκασε μέχρι και τον Αυτιά να τον «τρολάρει» χαμογελώντας κοροιδευτικά και ξεχνώντας ότι κάποτε τον παρακαλούσε – όπως και τόσοι άλλοι-   να εμφανιστεί στην εκπομπή του  την εποχή της «ακμής» του. Για ένα ….στικάκι ρε γαμώτο.

‘Η – καλύτερα- για το περιεχόμενο της σύγχρονης τεχνολογίας συσκευής αποθήκευσης ήχου και εικόνας . Χαμός παντού για το «στικάκι» του Βαρουφάκη. Δεν θέλω να πω άλλα για το περιεχόμενο του  «στικακίου» ( ή usb -(Universal Serial Bus-εξωτερική κινητή κάρτα μνήμης)γιατί είμαι σίγουρος ότι την ξέρετε όλοι πολύ καλά αυτή την υπόθεση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωρίζοντας ότι η κρυφή ηχογράφηση συνομιλιών χωρίς την άδεια των συνομιλούντων» απαγορεύεται, τα αποτελέσματά της δεν γίνονται αποδεκτά ως τεκμήρια ή πειστήρια και ο αυτουργός διώκεται και τιμωρείται, φρόντισε να «κατοχυρωθεί», να προστατευτεί όσο μπορούσε. Φρόντισε να ανακοινώσει – και να επισυνάψει-  και απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του» καθώς  επίσης «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Η άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής ( του Πρωθυπουργού συναινούντος)  να μην δεχτεί το «στικάκι» και να το επιστρέψει, ήταν επίσης  μια άλλη  πλευρά προστασίας και –πολιτικής- κατοχύρωσης στα όρια της  πολιτικής νομιμότητας με το ισχυρό επιχείρημα ότι «Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο οποιασδήποτε δικής του ευθύνης» και ότι «αρνείται να είναι φερέφωνο  και βαστάζος των παράνομων μαγνητοφωνήσεων του κ. Βαρουφάκη».

Τυπικά είχαν και οι δυο δίκιο αλλά και οι δύο άδικο. Ο μεν κ. Βαρουφάκης  είπε στον κ. Τασούλα  ότι « είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου ως προς την επιλογή του τρόπου κοινοποίησης των ηχογραφήσεων στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας», βάζοντας στην «πλάτη» του προέδρου την ευθύνη της κοινοποίησης των ηχογραφήσεων, κάτι που ενδεχομένως να συνηγορούσε στη νομιμότητά τους . Και ο κ. Τασούλας  «βιάστηκε» να χαρακτηρίσει «παράνομες» τις ηχογραφήσεις και επέστρεψε το «στικάκι» χωρίς να το –ας πούμε- νομιμοποιήσει ακούγοντάς το και παράλληλα δείχνοντας μια δυσφορία, μέχρι και αδιαφορία να μάθει τι λεγόταν για την Ελλάδα μέσα στο Eurogroup. Μύλος.

Το απίστευτο του θέματος; Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ πήγαν με την πλευρά της ενέργειας Τασούλα, καταβαραθρώνοντας την ενέργεια Βαρουφάκη. Λες και αν είχαν τα ίδια τα ΜΜΕ «στα χέρια τους» το στικάκι θα το πετούσαν στο καλάθι των αχρήστων και δεν θα το άκουγαν, πολύ περισσότερο δεν θα το δημοσίευαν. Το πιστεύει κανείς αυτό;

Η ενέργεια του κ. Βαρουφάκη – από την πλευρά του- δεν ήταν καθόλου κακή τακτική. Νόμιμες  η παράνομες οι ηχογραφήσεις, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες οι αποφάσεις, το γεγονός είναι ότι στο «στικάκι» υπήρχαν πληροφορίες.  Οι οποίες πλέον δεν είναι δυνατόν να δουν φως δημοσιότητος.

Δεν θα πω εγώ στον Βαρουφάκη τι έπρεπε να κάνει. Θα πω όμως ότι ο «πρότερος βίος»  του τον τιμώρησε, οι εκ των υστέρων  «κωλοτούμπες» του τον απαξίωσαν και η έλλειψη του  απόλυτα αναγκαίου στις περιπτώσεις αυτές σεβασμού  στο «Τυπικόν» , κατέστρεψαν την ουσία και την ενδεχόμενη αλήθεια που ίσως υπήρχε στις ηχογραφήσεις.

Ποιος θα τις ακούσει, ποιος θα τις δημοσιεύσει, ποιος θα τις αξιολογήσει πλέον  τις πληροφορίες αφού έχει καταστεί και επισήμως παράνομος ο τρόπος απόκτησής τους;

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία βάζει στο τραπέζι μη υπαρκτές διαφορές – Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Στεφανία Ασπρίδου

Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με το Συμβούλιο της Ευρώπης: Καμπάνια «Ένα στα Πέντε» για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Δημήτρης Δημητριάδης

Πώς θα γίνουν οι αγιασμοί; Αναλυτικά το πρόγραμμα για όλα τα σχολεία

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy