ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

Βιασμοί, εθνοκάθαρση και λεηλασίες: Ο ΟΗΕ αποκαλύπτει τα εγκλήματα της Τουρκίας στη Συρία

Οι κακοποιήσεις έχουν στραφεί εναντίον γυναικών και παιδιών, και απευθύνονται κυρίως σε μειονότητες όπως οι Γιαζίντες, οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί.

Οι υποστηριζόμενοι απο την Τουρκία εξτρεμιστές έχουν διαπράξει πολλές παραβιάσεις στη βόρεια Συρία, αφού η Άγκυρα κατέλαβε παράνομα τις πόλεις Afrin, Jarabulus, Idlib και Tel Abyad τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν μέρος μιας εξαμηνιαίας έκθεσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αυτή είναι η χρονιά με τις σαφέστερες και πληρέστερες ενδείξεις για τις μαζικές καταχρήσεις που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σημειώνουν αναφορές.

Οι κακοποιήσεις έχουν στραφεί εναντίον γυναικών και παιδιών, και απευθύνονται κυρίως σε μειονότητες όπως οι Γιαζίντες, οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί, πολλές από τις οποίες έχουν καθαριστεί εθνοτικά από τις τουρκικές κατεχόμενες περιοχές της Συρίας. Μια έκθεση στο Al-Monitor της Amberin Zaman περιγράφει ένα αγόρι που απήχθη από την Τουρκία υποστηριζόμενο Εθνικό Στρατό το 2019. «Κατά τη σύλληψή του, ήταν παρόντες τόσο μέλη του Εθνικού Στρατού της Συρίας όσο και τούρκοι αξιωματούχοι ντυμένοι με στρατιωτικά».

Η έκθεση αναφέρει επίσης πώς οι Τούρκοι υποστηρίζοντας εξτρεμιστές από τη Συρία «ανάγκασαν άνδρες κρατούμενους να παρακολουθήσουν τον βιασμό ανηλίκου». Αυτό συνέβη στο Afrin, μια περιοχή που εισέβαλε η Τουρκία το 2018. Περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την εισβολή και η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε δημογραφικές αλλαγές παρόμοιες με τη διαδικασία εθνοκάθαρσης που πραγματοποιήθηκε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Η Άγκυρα έφερε έποικους από άλλα μέρη της Συρίας και αντικατέστησε τους αυτόχθονες Κούρδους με ομάδες που θεωρεί πιστές σε αυτήν. Αυτές οι ομάδες έχουν κλέψει παράνομα ελιές από τους ντόπιους, κατέλαβαν τα σπίτια τους, επιτέθηκαν σε θρησκευτικούς χώρους μειονοτήτων και απήγαγαν γυναίκες και τις κράτησαν σε μυστικές φυλακές.

Η Τουρκία εισέβαλε στο Afrin το 2018 ισχυριζόμενη ότι πολεμούσε την «τρομοκρατία», αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη τρομοκρατίας εκεί ή να απειλεί την Τουρκία από εκεί. Η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της στη Συρία, και τώρα στη Λιβύη, για να στρατολογήσει Σύριους πρόσφυγες για να πολεμήσει τους πολέμους της στο εξωτερικό. Μια έκθεση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετέφερε χιλιάδες Σύριους για μάχη στη Λιβύη. Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές ότι είναι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Το 2015, μια εκεχειρία Τουρκίας-ΡΚΚ κατέρρευσε και η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον πόλεμό της με το ΡΚΚ ως δικαιολογία για να εισβάλει στους γείτονές της.

Η έκθεση του ΟΗΕ περιλαμβάνει συζητήσεις για συστηματική λεηλασία και επίσης μέλη του SNA που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να αναζητήσουν Κούρδους κατοίκους, μια πρακτική που κάποτε έκαναν άλλα εξτρεμιστικά καθεστώτα, όπως οι Ναζί εναντίον των μειονοτήτων. Φαίνεται τώρα ότι η Άγκυρα προσπαθεί να μειώσει την κριτική για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην κατεχόμενη περιοχή της Συρίας.

Πληροφορίες και στοιχεία : The Jerusalem Post

Related posts

Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη. Γαλλία 30.000 κρούσματα σε μια ημέρα

Δημήτρης Δημητριάδης

θετικός στον Covid – 19 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ …… κατέρρευσαν χρηματιστήρια, πετρέλαιο … ενώ ενισχύθηκε ελαφρά ο χρυσός!

Δημήτρης Δημητριάδης

Ο Λιάκος του ΣΥΡΙΖΑ ξανακτύπησε. Χαρακτήρισε προσβλητική για τους Μουσουλμάνους την πολιτική Μακρόν και ακροδεξιά.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy