Ιστορικά

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος – Μ. Βρετανία – Δύο αδελφές που αποκρυπτογραφούσαν κώδικες.

Η Pat και η Jean Owtram ήταν και οι δύο αποδικωποιητές κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και υπέγραψαν τον Επίσημο Μυστικό Νόμο, συμφωνώντας να μην μιλήσουν για τους κρίσιμους ρόλους τους.

Ως αποτέλεσμα, το κράτησαν μυστικό μεταξύ τους για 30 χρόνια και δεν το είπαν ούτε μεταξύ τους, καθώς δούλευαν σε διαφορετικές ομάδες.

Πρόκειται για μια ιστορία που περιλαμβάνει την συμμετοχή τους στις μυστικές βάσεις που χρησιμοποιούνταν για να παρακολουθούν κωδικοποιημένα μηνύματα από γερμανικά πολεμικά πλοία, ενώ συνεργάζονταν με το Bletchley Park για να βοηθήσουν στη διάσπαση του κώδικα της μηχανής Enigma (την μηχανής κρυπτογράφησης των Γερμανικών Εν’όπλων Δυνάμεων), και δημοσιεύσεις στο Κάιρο για να βοηθήσουν τους κατασκόπους και τους μαχητές της αντίστασης.

Η Pat και η Jean Owtram, γεννήθηκαν στη Dolphinholme, ήταν κόρες ενός ιδιοκτήτη βαμβακοποιίας, του οποίου η αξιοθαύμαστη ιστορία του πολέμου αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο Lancashire Life. Ο συνταγματάρχης Cary Owtram αιχμαλωτίστηκε απο τους Ιάπωνες και εργάστηκε στον περίφημο Σιδηρόδρομο της Βιρμανίας. Η ιστορία του, 1.000 Ημέρες στον ποταμό Κβάι, δημοσιεύθηκε μετά θάνατον.

Η κινηματογραφική μεταφορά το 1954, “η Γέφυρα του ποταμού Κβάι” θεωρείται μια απο τις πιο κλασσικές στην Ιστορία του κινηματογράφου.

Τώρα, οι κόρες του Συνταγματάρχη διηγούνται τη δική τους ιστορία στο «Codebreaking Sisters – Our Secret War». Το μυστικό τους έμεινε μυστικό επί 30 χρόνια ενώ για την μεγάλη συνεισφορά τους στον Β’ Π.Π. οι Γάλλοι τις έδωσαν το υψηλότερο βραβείο τους, το Legion d’Honneur.

Related posts

Ναγκασάκι – Η δεύτερη πόλη που δέχτηκε ατομική βόμβα και ξεχάστηκε.

Δημήτρης Δημητριάδης

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες – θύματα της 13ης Αυγούστου 1944 χθες στην Καλαμαριά

Δημήτρης Δημητριάδης

Καλημέρα Ελλάδα και Χρόνια πολλά. Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς Ελεύθεροι.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy