ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα

Γιατί η ΕΕ σιωπά ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα;

Δρ. Ο Salem Al Ketbi *

Σε πολλές περιπτώσεις, διαβάζουμε δηλώσεις που εκδίδονται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συνοχή και τη δύναμη της ένωσης και τη βούληση αυτών των ηγετών να αποκτήσει η Ευρώπη το διεθνές καθεστώς που της ταιριάζει. Δεν ξέρω γιατί η ΕΕ στέκεται ήσυχη ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, μιας από τις χώρες της ένωσης, αν και το πιο ισχυρό τρίο στην ένωση αντιμετώπισε, τον περασμένο Αύγουστο, την αυστηρή αμερικανική στάση εναντίον των ιρανών μουλάδων!

Πράγματι, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ανακοίνωσαν τότε σε μια κοινή επίσημη δήλωση ότι δεν θα υποστηρίξουν το αίτημα της Ουάσινγκτον από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν στο πλαίσιο κατηγοριών κατά της Τεχεράνης για παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που συνήφθη το 2015. Απέτρεψαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο μηχανισμό «snapback», ο οποίος στοχεύει να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, στο βαθμό που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τον ευρωπαϊκό «τρίο» ότι είχε συμμαχία με τους μουλάδες του Ιράν.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτήν τη θέση, οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις, ειδικά ότι το θέμα δεν περιορίστηκε στην απειλή της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά επεκτάθηκε και στις επανειλημμένες προσβολές του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν και απειλώντας τα συμφέροντα των χωρών της ΕΕ με παρουσία στη Λιβύη, της οποίας η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι ένα από τα κλειδιά της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας.

Είναι αλήθεια ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν παραμένουν σιωπηλές για την Τουρκία, αλλά οι αντιδράσεις τους εξακολουθούν να είναι κάτω από το επίπεδο τουρκικού κινδύνου και απειλής, ειδικά επειδή οι φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν δεν είναι πλέον απλώς ανάλυση ή κερδοσκοπία. Αντ ‘αυτού, μιλάει για αυτά ανοιχτά, καθώς πρόσφατα ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει να επεκτείνει την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως «κληρονόμος του οθωμανικού πολιτισμού».

Έχει καταστεί σαφές ότι η επιδείνωση της τουρκικής οικονομικής κρίσης έθεσε σε ασφυκτικό κλοιό τον «σουλτάνο» και τον ωθεί να διαπράξει περισσότερες εξωτερικές ανοησίες. Στοχεύει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λόγια και πράξη, αξιοσημείωτα, αφού έχει βεβαιωθεί για τον «θάνατο» της ιδέας της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτό τον οδηγεί να υιοθετήσει μια διαφορετική γλώσσα και προσέγγιση απέναντι στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι περνάει από περιόδους αδυναμίας και υποχώρησης που το καθιστούν δύσκολο να σταθεί μπροστά στις συνεχείς φιλοδοξίες και προκλήσεις του.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η κλιμάκωση με την Ευρώπη δεν τρομάζει τον Ερντογάν, αλλά είναι πολύτιμη ευκαιρία για αναδιανομή ρόλων υπό το φως της κατάρρευσης του υπάρχοντος παγκόσμιου συστήματος και της επιθυμίας των διεθνών δυνάμεων να αναδιανείμουν και να τακτοποιήσουν ρόλους σύμφωνα με τα στρατηγικά δεδομένα που απομένουν από την κρίση της πανδημίας. Αυτό είναι επιπλέον των κρυφών αισθήσεων μίσους που έχει ο Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη και τις ιδεολογικές του απόψεις που κυριαρχούν στις πολιτικές και τους προσανατολισμούς του. Πιστεύεται επίσης ότι αυτή η κλιμάκωση αντιμετωπίζεται με αμερικανική σιωπή, η οποία εκφράζει τη θέση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι των ευρωπαίων εταίρων του.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι και τα κίνητρα, οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και η ακατέργαστη παρέμβαση σε πολλές κρίσεις ταυτόχρονα χωρίς σοβαρή απάντηση από τις μεγάλες δυνάμεις, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το κόμμα που επηρεάζεται περισσότερο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίσει αυτήν τη συμπεριφορά. Η τελευταία ευρωπαϊκή αντίδραση στην Τουρκία προήλθε από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas. Πρόσφατα κάλεσε την Τουρκία να «τερματίσει τον κύκλο της χαλάρωσης και της πρόκλησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Άγκυρα έστειλε ένα πλοίο για αναζήτηση φυσικού αερίου, απειλώντας να κλιμακώσει την ένταση, ξανά με την Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell προειδοποίησε μόνο την Άγκυρα. Όσο για την ίδια την Ελλάδα, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να υποχωρήσει αμέσως από τις «παράνομες» ενέργειές της. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας είπε, «Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι στερείται αξιοπιστίας και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται να περιμένει δύο μήνες πριν αναλάβει δράση». Η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω αυτής της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία, ο Ερντογάν «ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, για την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης!»

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κολλάει σε ένα λεπτό νήμα που τη συνδέει με την Τουρκία, καθώς ικανοποιήθηκε με την καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων και υπαινίσσεται κατά τη διάρκεια μιας συνόδου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα να επιβάλει κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν σταμάτησε παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης. στα ύδατα που διεκδικεί η Κύπρος και η Ελλάδα. Μια δήλωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο εξέφρασε ότι η Τουρκία λαμβάνει «μονομερή μέτρα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης».

Ωστόσο, ικανοποιήθηκε με απειλητικές κυρώσεις, εκφράζοντας την προσδοκία της ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προειδοποίησε, «Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της, θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις έχουν προετοιμαστεί και είναι έτοιμες να« εφαρμοστούν αμέσως ».

Είναι σαφές ότι το ζήτημα έγκειται στον ευρωπαϊκό διαχωρισμό για την τιμωρία της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα από τα διλήμματα της κοινής ευρωπαϊκής δράσης και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής γενικά. Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποτίθεται ότι μελετούν αυτό το δίλημμα που αποδυναμώνει το καθεστώς και το κύρος της Ευρώπης και περιορίζει την αποτελεσματικότητά του στην επιρροή διεθνών κρίσεων. Πρέπει να ακουστεί μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αφήσει τον κόσμο να ακούσει την ενωμένη ισχυρή φωνή της σε όλες τις κρίσεις, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τα στρατηγικά της συμφέροντα, διαφορετικά κινδυνεύει να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον κόσμο μετά την κορώνα.

  • Δρ. Ο Salem Al Ketbi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα στα ΗΑΕ και πρώην υποψήφιος στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των ΗΑΕ.

Πηγή: jpost.com

Related posts

Προσλήψεις 6.000 οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δημήτρης Δημητριάδης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ

Δημήτρης Δημητριάδης

Coronavirus: Τα Lockdown επιστρέφουν σε όλη την Ευρώπη

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy