Ελλάδα Πολιτισμός Πρώτο Θέμα

Γιορτή των Θεοφανείων – 6 Ιανουαρίου

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού, αφού η μέρα των Θεοφανείων συμβολίζει την πρώτη και μοναδική φορά της εμφάνισης στη Γη της Αγίας Τριάδας υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας. Την ώρα της βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο κατήλθε το Άγιο Πνεύμα, υπό τη μορφή περιστεριού, και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»). Γι’ αυτό και ονομάστηκαν Θεοφάνεια (Θεός + φάνηκε).

Τα Φώτα, δηλαδή η βάπτιση του Ιησού, είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας. Ονομάστηκαν έτσι γιατί ο Χριστός γεννήθηκε για να φέρει το φως στη ζωή μας. Ένα από τα έθιμα των Φώτων είναι το να λένε τα κάλαντα. Επιπλέον, ένα ακόμη έθιμο είναι όταν ο παπάς πετάει τον σταυρό στη θάλασσα και κολυμβητές πέφτουν στα νερά να τον πιάσουν. Αυτός που θα τον πιάσει πρώτος θεωρείται ευλογημένος. Συμβολίζει τον τρόπο που βαπτίστηκε ο Χριστός. Επίσης δείχνει πως όπως βουτώντας στη θάλασσα ξεπλενόμαστε έτσι και η χριστιανική πίστη μέσω των διδαγμάτων της μας ξεπλένει από τις αμαρτίες μας.

Related posts

Η αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα της αποφασιστικότητας

Δημήτρης Δημητριάδης

8 νέα κρούσματα covid-19 στην Θεσσαλονίκη σήμερα Παρασκευή. 60 σε όλη την χώρα

Σταύρος Καρυπίδης

50 νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Τα 6 στην Θεσσαλονίκη

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy