ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ασφαλές το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων για πολύ κόσμο θεωρείται μία από τις πιο βασικές συσκευές στην κουζίνα. Για πολλούς είναι “ο ναυαγοσώστης” τους, για αυτούς που δεν μπορούν, ή βαριούνται να μαγειρεύουν, ή δεν ξέρουν.

Αλλά μια άλλη συζήτηση βρίσκεται πέρα ​​από τις μαγειρικές ικανότητες, αν είναι υγιεινό το μαγείρεμα στα μικροκύματα.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ακτινοβολία των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, άλλες ανησυχίες είναι λιγότερο σαφείς, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η τροφή στα μικροκύματα προκαλεί απώλεια θρεπτικών ουσιών ή εάν η θέρμανση τροφίμων σε πλαστικό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή ορμονών.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά χάνουν μέρος της θρεπτικής τους αξίας στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για παράδειγμα, βρέθηκε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων αφαιρεί το 97% των φλαβονοειδών – φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη οφέλη – στα λαχανικά. Αλλά δεν υπάρχει σαφής απάντηση ως προς το αν τα λαχανικά στα μικροκύματα θα χάσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μαγειρέματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φαγητό είναι διαφορετικό όσον αφορά την υφή και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.
Συχνά χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία και συσκευασίες. Σε αυτή την περίπτωση ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάποσης φθαλικών ενώσεων. Όταν εκτίθενται σε θερμότητα, αυτά τα πλαστικά μπορούν να διασπασθούν και να ενσωματωθούν με τα τρόφιμα.
Οι καλύτεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο είναι να χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά που είναι ασφαλή για μικροκύματα εκτός από πλαστικά, όπως κεραμικά. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, προσέξτε τυχόν αλλαγή σχήματος, καθώς τα παλιά και κατεστραμμένα δοχεία είναι πιο πιθανό να εκλύσουν χημικά. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το γενικό σύμβολο ανακύκλωσης του δοχείου, συχνά στο κάτω μέρος ενός προϊόντος αν υπάρχει ο αριθμός 3 και τα γράμματα “V” ή “PVC” σημαίνει ότι περιλαμβάνουν φθαλικούς εστέρες.

Related posts

Αστυνομικοί «έσωσαν» νεαρή κοπέλα με καρδιακό πρόβλημα

Δημήτρης Δημητριάδης

Προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής στον Δήμο Λαγκαδά

Δημήτρης Δημητριάδης

Γάμοι, βαφτίσια και δεξιώσεις. Μέχρι 100 άτομα θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται !

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy