Θεσσαλονίκη Πολιτισμός

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Η 8η Απριλίου ανακηρύχθηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα του Έθνους των Ρομά, το 1990 στο Σέροκ της Πολωνίας, όπου η Διεθνής Ένωση Ρομά πραγματοποίησε το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο, προς τιμήν της πρώτης μεγάλης Διεθνούς Συνάντησης των Εκπροσώπων των Ρομά, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1971 στο Τσέσφηλντ, πλησίον του Λονδίνου .

Είναι μια μέρα, κατά την οποία γιορτάζεται ο πολιτισμός των Ρομά και εγείρεται η ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δήμος μας, διαχρονικά ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα αυτά, τιμά την 8η Απριλίου, ως μία ακόμη ευκαιρία για την εμπέδωση της Ισότητας και της Κοινωνικής Ειρήνης, πιστεύοντας πως η γλώσσα της κουλούρας και του πολιτισμού παραμένει η καλύτερη γέφυρα διαλόγου, αφού οι Ρομά έχουν τόσα πολλά να δείξουν στο Τομέα του Πολιτισμού.

Έτσι, την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 και ώρα 10 πμ θα προβληθεί η Πολιτιστική Εκδήλωση “Ταξίδι στη μουσική των τσιγγάνων”, διανθισμένη με ήχους και εικόνες, που θα μας ταξιδέψουν στα όμορφα μονοπάτια της μουσικής των Ρομά.

Φέτος μάλιστα, ο Δήμος μας, θέλοντας να υπογραμμίσει τη συμπλήρωση πενήντα (50) ετών από την πρώτη μεγάλη διεθνή συνάντηση των εκπροσώπων των Ρομά, (Λονδίνο Απρίλιος 1971) , με μέριμνα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού δημιούργησε ένα επετειακό βίντεο κλιπ, στηριγμένο στο Τραγούδι ‘’Ederlezi’’, που αποτελεί σημείο αναφοράς της μουσικής των Ρομά και αναδείχθηκε διεθνώς από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, Εμίρ Κουστουρίτσα και Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Το βίντεο, ακολουθώντας τα χρονικά χνάρια της κουλτούρας των Ρομά, θα προβληθεί την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 και ώρα 7μμ, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, κατά την οποία οι Ρομά καλωσορίζουν την άνοιξη και στις 3 Μαΐου 2021 και ώρα 7μμ, όπου ειδικά φέτος θα τιμηθεί η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ως κινητή εορτή.

Related posts

Συνέντευξη τύπου για τις “ΤΡΩΑΔΕΣ” στις 18/8 ΣΤΟ Cafe Θέα/tro

Δημήτρης Δημητριάδης

Ο Δήμος Καλαμαριάς ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δημήτρης Δημητριάδης

Χαλιαμπάλιας. Έφυγε άλλος ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής της Χρυσής εποχής του Ηρακλή, της Θεσσαλονίκης της Ελλάδας.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy