Θεσσαλονίκη ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ζέρβας προς Ιμάμογλου: «Διαφυλάξτε τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου»

Κάλεσμα στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μουσείου απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε προσωπική επιστολή του προς τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή «μετατρέπεται σε εστία διχασμού ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο εδώ και δεκαετίες ενώνει πολιτισμούς και θρησκείες».

«Οι πόλεις τις οποίες έχουμε την τιμή να υπηρετούμε, η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, ήταν και παραμένουν δύο σημαντικά κέντρα της Μεσογείου που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς», υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ακόμη ότι η Αγία Σοφία εμπεριέχεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε κράτος που έχει συνυπογράψει τη σχετική Συνθήκη.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφαιρεί τον οικουμενικό της χαρακτήρα και συνιστά πράξη προσβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αντίθετα η διατήρηση της μουσειακής υπόστασης του μνημείου είναι προς όφελος όλων. Είναι προς όφελος της πόλης σας, της τουρκικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας», τονίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Related posts

Θεσσαλονίκη – Διακοπή νερού

Δημήτρης Δημητριάδης

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης – Προσωρινά αποτελέσματα ΣΟΧ 3/2020 για την πρόσληψη ΙΔΟΧ προσωπικού Καθαριότητας Σχολικών Μονάδων

Δημήτρης Δημητριάδης

«Με ψεύδη δεν καλύπτονται οι τραγικές πολιτικές σας ευθύνες κα. Φωτίου…»

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy