Ελλάδα Πολιτισμός

Η αρχαία «Ακρόπολη της θάλασσας» ανοίγει σε δύτες, υπό την προστασία της υψηλής τεχνολογίας – Αρχαίο Ναυάγιο Περιστέρας – Αλόννησος

Κρυμμένο και προστατευμένο εδώ και χιλιετίες, ένα αρχαίο ναυάγιο στην Ελλάδα ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό στις 3 Αυγούστου, φέρνοντας στην δημοσιότητα αρχαιολογικά θαύματα στα βάθη της θάλασσας με την βοήθεια των ψηφιακών τεχνολογιών και της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρόσβαση σε υποβρύχιες τοποθεσίες είναι συνήθως περιορισμένη στην Ελλάδα για να διατηρηθεί η ακεραιότητά τους. Ωστόσο, οι αρχές μπόρεσαν να επιτρέψουν την κατάδυση αναψυχής στο ναυάγιο της Περιστέρας, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία. Υποβρύχιες κάμερες παρακολουθούν τον χώρο και χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης εικόνων για να ειδοποιούν τους διαχειριστές αμέσως εάν το ναυάγιο κινδυνεύει να διαταραχθεί. Ο υποβρύχιος χώρος του ναυαγίου βρίσκεται στο νησί της Αλόννησου στο Αιγαίο, όπου βυθίστηκε ένα ξύλινο πλοίο στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

«Ήμασταν τυχεροί που εξερευνήσαμε ένα από τα πιο όμορφα αρχαία ναυάγια στον κόσμο. Το αποκαλούν Ακρόπολη θαλάσσιων ναυαγίων », δήλωσε ο Γιώργος Παπαλάμπρου, επίκουρος καθηγητής ηλεκτροκίνησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο Παπαλάμπρου, ο οποίος εργάζεται στη Σχολή Ναυτικής Αρχιτεκτονικής και Θαλάσσιας Μηχανικής του Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι το προσαρμοσμένο σύστημα παρακολούθησης, δουλεύει με με ηλιακή ενέργεια και λογισμικό αναγνώρισης. Ο Δημήτρης Κουρκούμελης, ένας υποβρύχιος αρχαιολόγος στην Εφορεία Υποβρύχιων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, λέει ότι το πιλοτικό έργο θα μπορούσε να κάνει προσβάσιμες περισσότερες τοποθεσίες.

Το ναυάγιο της Περιστέρας – Το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα

Τα ναυάγια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.)

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλόννησου Βορείων Σποράδων αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σε έκταση κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας, καταλαμβάνοντας περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εντάσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλόννησου, Νομού Μαγνησίας και περιλαμβάνει την Αλόννησου και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της, περικλείοντας πλήθος νησίδων (Περιστέρα, Κυρά-Παναγιά, Γιούρα, Δυο Αδέλφια, Ψαθούρα, Σκάντζουρα, Πιπέρι) και 22 βραχονησίδες.

Το 1997 κηρύχθηκε, ως ενάλιος αρχαιολογικός χώρος, ολόκληρος ο θαλάσσιος χώρος του ήδη κηρυγμένου από το ΥΠΕΧΩΔΕ Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλόννησου Βορείων Σποράδων, με σκοπό την από κοινού αποτελεσματικότερη προστασία του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής (ΦΕΚ 660/Β/4-8-1997).

Η γεωγραφική απομόνωση και η μορφολογία της περιοχής απέτρεψε τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον (βιομηχανίες, άμετρη δόμηση κλπ), με αποτέλεσμα τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος στο πέρασμα του χρόνου.

Από πλευράς βιοποικιλότητας, το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. αποτελεί το μεγαλύτερο Θαλάσσιο Πάρκο της Ευρώπης και ένα από τους σημαντικότερους βιότοπους για τη μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), είδους που συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι περισσότερο απειλούμενων με εξαφάνιση θηλαστικών στον κόσμο.

Από αρχαιολογικής πλευράς, ο ενάλιος χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για το σημαντικό αριθμό ναυαγίων διαφόρων εποχών.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που είναι ο κρατικός φορέας προστασίας του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την τεκμηρίωση των ναυαγίων του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Από τις υποβρύχιες έρευνες έχουν έλθει στο φως πλήθος αρχαίων ευρημάτων, που μαρτυρούν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο και την καταξιωμένη ιστορικά ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων.

Αικατερίνη Γ. Ταγωνίδου

Καταδυόμενη αρχιτέκτονας–μηχανικός της Ε.Ε.Α.

Related posts

Έκπτωση στα εισιτήρια πλοίων, τρένων και λεωφορείων για τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές

Δημήτρης Δημητριάδης

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ και κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημήτρης Δημητριάδης

Β. Κικίλιας: Να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy