ΔΙΕΘΝΗ

Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ξέσπασε πάλι με τις βαρύτερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια.

Τουλάχιστον 23 άτομα αναφέρθηκαν ότι σκοτώθηκαν την Κυριακή καθώς οι δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες μάχονται για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν με την υλική και διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας κατέλαβε 6 χωριά της Αρμενίας. Οι Αρμένιοι κήρυξαν γενική επιστράτευση για όλους τους άνδρες μέχρι 55 ετών.

Η περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά ελέγχεται από τους Αρμένιους, καθώς κατοικούν για πολλά χρόνια. Όταν ξέσπασε η διαμάχη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δεκάδες χιλιάδες πέθαναν σε μάχες για την αμφισβητούμενη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν κάλεσε τον λαό του να υπερασπιστεί την «πατρίδα» τους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασιανάν κήρυξε στρατιωτικό νόμο

«Ετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε την ιερή μας πατρίδα», έγραψε στο Facebook, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και πλήρη κινητοποίηση»

Ο πρόεδρος της Αρμενίας ανακοίνωσε πως δεν πρέπει η Τουρκία να αναμιχθεί σε αυτή την διαμάχη. Οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία να υποστηρίξουν τους ομόθρησκους τους μουσουλμάνους Αζέρους, στέλνοντας μάλιστα αι πολεμικό υλικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, προτρέποντας τον κόσμο να παραμείνει με τη χώρα στη “μάχη ενάντια στην εισβολή και τη σκληρότητα”. Οι Αζέροι είναι κατά κύριο λόγο τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι με τους οποίους η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς.

Ο αρχηγός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Αράικ Χαροτυουνιάν κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι στέλνει μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν. «Έχουμε πληροφορίες ότι μισθοφόροι από την Τουρκία και άλλες χώρες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν». «Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν, με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων», ισχυρίστηκε.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ορκίστηκε νίκη επί των αρμενικών δυνάμεων σε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev χειρονομεί καθώς απευθύνεται στο έθνος στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή

Η Ρωσία, που παραδοσιακά θεωρείται σύμμαχος της Αρμενίας, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά ίσες αποστάσεις μάλλον μην στεναχωρήσει τον Τούρκο Πρόεδρο όπως κάνει πάντα.

Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες στην παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο Έλληνας Πρέσβης δέχθηκε προσβλητικά σχόλια απο τον ίδιο τον Αζέρο πρόεδρο, λέγοντας κυριολεκτικά, τι ήρθε να κάνει στην χώρα του, εμείς στηρίζουμε την Τουρκία σε ότι και να κάνει.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τέρτερ.

Φωτογραφίες και βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Αρμένικη πλευρά δείχνουν κατεστραμμένα θωρακισμένα και νεκρούς Αζέρους στρατιώτες.

Related posts

Κορονοϊός – Οι Ευρωπαίοι πολίτες χαρακτηρίζουν «άσχετη» την ηγεσία της Ε.Ε. κατά τη αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημήτρης Δημητριάδης

Η Αυστρία έκλεισε το τζαμί που επισκεπτόταν ο τρομοκράτης μετά από την επίθεση στη Βιέννη

Δημήτρης Δημητριάδης

Ισραήλ, Ελλάδα και η τουρκική πρόκληση

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy