ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει την αποχώρηση από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που προστατεύει τις γυναίκες

«Οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους», λέει ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Τουρκία να επιστρέψει σε μια διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών μετά την αποχώρηση της Άγκυρας από το σύμφωνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το Σάββατο διάταγμα για την ακύρωση της επικύρωσης από τη χώρα του της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ενός συμβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που ονομάστηκε για την πόλη στην οποία έγινε η πρώτη συνάντηση. Η απόφαση πυροδότησε διαμαρτυρίες σε αρκετές τουρκικές πόλεις.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen υποστήριξε τη συνθήκη, καλώντας όλους τους υπογράφοντες να επικυρώσουν τη συνθήκη και προσθέτοντας: «Οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να τις προστατεύσουν».

Αργά το Σάββατο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell είπε ότι το μπλοκ «δεν μπορεί παρά να μετανιώσει βαθιά και να εκφράσει την αδιαφορία» για την κίνηση της Άγκυρας. “Προτρέπουμε την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της”, έγραψε .

Ο Ερντογάν δεν έδωσε κανένα λόγο για την απόφασή του, αλλά οι συντηρητικοί στην Τουρκία υποστήριξαν ότι η σύμβαση υπονομεύει τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές. Παρόμοιες συζητήσεις διεξάγονται στην Πολωνία και αρκετοί Ευρωπαίοι υπογράφοντες – συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συνθήκη.

Οι εθνικοί ευρωπαίοι ηγέτες επέκριναν επίσης την απόφαση.

Ο Heiko Maas, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνέλευση ήταν «ένα βήμα προς τα πίσω και ένα λάθος μήνυμα προς την Ευρώπη».

«Καμία παράδοση δεν δικαιολογεί αμφισβήτηση της προστασίας των γυναικών από τη βία», έγραψε στο Twitter αργά το Σάββατο.

Related posts

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Δημήτρης Δημητριάδης

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις παίρνει η γεωπολιτική διαμάχη Ερντογάν με Μακρόν και Ευρώπη. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους σαν Ναζιστές

Δημήτρης Δημητριάδης

Ράλι με την τιμή του Χρυσού να σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ απο τον Σεπτέμβριο του 2011.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy