ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για θαλάσσια σύνορα την Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Τουρκία σχετικά με τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry μετά την υπογραφή του συμφώνου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο Κάιρο.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι η συμφωνία με το Κάιρο ακύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, ενώ ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο βρίσκεται «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Shoukry.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και ακυρώνει στην πράξη το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

Οι Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.
Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε τη συμφωνία «άκυρη», ισχυριζόμενη ότι η περιοχή «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και παραβιάζει επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον πρόθυμη να έρθει στο τραπέζι για συνομιλίες, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες. Αργά την Πέμπτη, η Τουρκία εξέδωσε επίσης προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (γνωστός και ως Navtex) που δεσμεύει την περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζο για στρατιωτικές ασκήσεις στις 10 και 11 Αυγούστου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Τουρκίας και της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η συμφωνία έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, καθώς και από τον στρατάρχη Khalifa Belqasim Haftar, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Εθνικής Συνέλευσης της Λιβύης.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν τη συμφωνία ως «παράνομη» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Abdel-Latif Darwish, καθηγητής οικονομικών και διαχείρισης κρίσεων στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και της Λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Related posts

Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν την πρώτη τους προσωπική σύνοδο κορυφής από τότε που έπληξε η κρίση του κοροναϊού, υπό την πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.

Δημήτρης Δημητριάδης

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer

Δημήτρης Δημητριάδης

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στο «τραπέζι» κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ & αναπτυξιακό ν/σ

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy