ΔΙΕΘΝΗ Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να πειραματίζεται με μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, ενώ θα πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση σε ένα σημαντικό βήμα προς την εισαγωγή της τεχνολογίας.

«Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη στα χρήματα», δήλωσε η Πρόεδρος Christine Lagarde, καθώς η ΕΚΤ δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα ενός ψηφιακού νομίσματος. «Αυτό σημαίνει να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να εκδώσουμε ένα ψηφιακό ευρώ, εάν προκύψει ανάγκη. “

Η διαβούλευση θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και το πείραμα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα αποφασίσει προς τα μέσα του 2021 εάν θα ξεκινήσει ένα ψηφιακό έργο ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με μια «φάση έρευνας».

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, ενώ τακτικά επικρίνονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες ως κάτι περισσότερο από τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλα αυτά έχουν δώσει μια προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι τεχνολογίες πληρωμών.

Ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας θα επέτρεπε στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ να πραγματοποιούν απευθείας καταθέσεις στην ΕΚΤ. Αυτό είναι συνήθως μόνο μια επιλογή για εμπορικούς δανειστές, κυβερνήσεις και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Αυτό έχει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έκθεση της ΕΚΤ προέτρεψε μια ματιά στο «εάν ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι προσβάσιμο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις απευθείας ή έμμεσα μέσω διαμεσολαβητών, εάν θα αμείβεται, και κατά πόσον τα ψηφιακά ευρώ σε μεμονωμένους χρήστες πρέπει να είναι περιορισμένα».

Ένα ψηφιακό ευρώ «καθίσταται μια υποχρέωση την οποία, πράγματι, οι κεντρικές τράπεζες – σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ – πρέπει να τηρήσουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκουίνδος σε διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή.

Related posts

ΣΕΒ – Tο 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας: σημαντικές ανακοινώσεις τη δεύτερη μέρα διοργάνωσης του 5ου Thessaloniki Summit

Δημήτρης Δημητριάδης

Κοσμογονικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. – Παλαιστίνιοι: «Οι Άραβες αδελφοί μας, μας έχουν εγκαταλείψει»

Δημήτρης Δημητριάδης

Μακροχρόνια άνεργοι. Οι μόνοι που έμειναν έξω απο κάθε βοήθημα και βρίσκονται στο έλεος της εξαθλίωσης

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy