ΔΙΕΘΝΗ Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να πειραματίζεται με μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, ενώ θα πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση σε ένα σημαντικό βήμα προς την εισαγωγή της τεχνολογίας.

«Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη στα χρήματα», δήλωσε η Πρόεδρος Christine Lagarde, καθώς η ΕΚΤ δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα ενός ψηφιακού νομίσματος. «Αυτό σημαίνει να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να εκδώσουμε ένα ψηφιακό ευρώ, εάν προκύψει ανάγκη. “

Η διαβούλευση θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και το πείραμα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα αποφασίσει προς τα μέσα του 2021 εάν θα ξεκινήσει ένα ψηφιακό έργο ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με μια «φάση έρευνας».

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, ενώ τακτικά επικρίνονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες ως κάτι περισσότερο από τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλα αυτά έχουν δώσει μια προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι τεχνολογίες πληρωμών.

Ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας θα επέτρεπε στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ να πραγματοποιούν απευθείας καταθέσεις στην ΕΚΤ. Αυτό είναι συνήθως μόνο μια επιλογή για εμπορικούς δανειστές, κυβερνήσεις και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Αυτό έχει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έκθεση της ΕΚΤ προέτρεψε μια ματιά στο «εάν ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι προσβάσιμο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις απευθείας ή έμμεσα μέσω διαμεσολαβητών, εάν θα αμείβεται, και κατά πόσον τα ψηφιακά ευρώ σε μεμονωμένους χρήστες πρέπει να είναι περιορισμένα».

Ένα ψηφιακό ευρώ «καθίσταται μια υποχρέωση την οποία, πράγματι, οι κεντρικές τράπεζες – σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ – πρέπει να τηρήσουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκουίνδος σε διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή.

Related posts

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας : Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης για επενδύσεις

Δημήτρης Δημητριάδης

Διπλασιάστηκε η χρήση του TaxisNet τους τελευταίους επτά μήνες

Δημήτρης Δημητριάδης

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση για ελληνικά τρόφιμα και ποτά “Food Market Show 2020”

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy