ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελλάδα

Η Ευρώπη των συμφερόντων και των παζαριών. Ένας συνασπισμός μικρών κρατών που δεν θα μπορούσαν ποτέ να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμια δύναμη

Πάντοτε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατούσαν αποστάσεις απο καυτά γεωπολιτικά θέματα. Κοιτούσαν ουσιαστικά τα μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τους και προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν τρίτες χώρες, παρόλο που αυτές συμπεριφερόταν εχθρικά προς ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι χαρακτηριστικό.

Η Ελλάδα πάντα συμπορεύτηκε με τις κοινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και πολλές φορές ήταν εναντίον των συμφερόντων της. Από την δεκαετία του ’80 όταν πήρε ανοικτά θέση υπέρ της Μ. Βρετανίας για μερικά μικρά νησάκια (Φώκλαντς) στην άλλη μεριά του κόσμου, μέχρι πρόσφατα στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, παρόλο που έχασε οικονομικά απο τις εξαγωγές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντίθετα, όσον αφορά την Τουρκία βγάζει μερικές ανακοινώσεις χωρίς πολιτική σημασία ή βάρος και έπειτα χαϊδεύει την γείτονα χώρα.

Χθες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των 27, αλλά ένα κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης της Τουρκίας, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ωστόσο, η Γερμανία αντέδρασε, μαζί με άλλες πέντε χώρες, ειδικά για την αναφορά στην Ελληνό-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το χρόνο που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Οι Γερμανοί ανέκαθεν ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις συμφωνίες. Μην έχοντας ενεργειακά αποθέματα (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) και ανύπαρκτη αεροναυτική δυνατότητα επέμβασης μακρυά απο την Γερμανία, χρησιμοποιούν το διαίρει και βασίλευε για να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Η μη στήριξη της Ελλάδας ξεκάθαρα, ήταν άθλια και ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27», αλλά ένα κείμενο συμπερασμάτων. Οι χώρες που έθεσαν βέτο στην κοινή δήλωση της ΕΕ ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα. Μάλιστα η Ιταλία σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρκο Περονάτσι, αντί για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που εισβάλλει σε χώρο Ευρωπαϊκής κυριαρχίας, η επιτροπή συζήτησε μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες – όπως είπε – περιοχές!

Και γίνεται αντιληπτό ότι η Γερμανία η οποία προσπαθεί να σταθεί στην παγκόσμια σκακιέρα η υπό την σκιά των παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας) ή η Βουλγαρία η οποία προσπαθεί να μαζέψει κάποια ψίχουλα απο την Τουρκία, η Μάλτα η οποία χαμένη μέσα στην βλακεία της και μια Ισπανία η οποία η Ελλάδα πάντα την στήριξε, αλλά με το που είδε κάποιες πιθανές παραγγελίες οπλικών συστημάτων, κλείνει το ματάκι της στην Τουρκία, εντύπωση προκαλεί η στάση της Ιταλίας, μιας χώρας που έχει τόσους δεσμούς και τόσα συμφέροντα με την Ελλάδα, που δεν δικαιολογείται η στάση της.

Μόνη πραγματική σύμμαχος προς το παρόν μένει η Γαλλία.

Related posts

Το τέλος του εθνομηδενισμού

Δημήτρης Δημητριάδης

Σε απόγνωση χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι. Κόβεται το επίδομα των 400 ευρώ. Καταστροφή σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Δημήτρης Δημητριάδης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy