Ελλάδα ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πρώτο Θέμα

Η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού πήρε το όνομα του αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση. Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – Αμφιάλης η έκτη (6) πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, μετά την εκτέλεση θαλασσίων δοκιμών.

Η ΤΠΚ πήρε το όνομα του αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, που μαζί με τους Έκτορα Γιαλοψό και Παναγιώτη Βλαχάκο έπεσαν ηρωικά στα Ίμια με το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, στις 31 Ιανουαρίου 1996. Οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τις βραχονησίδες Ιμια.

Οι πεσόντες ήρωες των Ιμίων υπενθυμίζουν συνεχώς σε εμάς ότι όπως και τότε, η απειλή παραμένει υπαρκτή. Όσο οι γείτονές μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε, παρατήρησε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, η οποία είναι μία και αδιαίρετη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ονοματοδοσία και την ένταξη της Πυραυλάκατου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» και πέραν όλων των άλλων, το πρόγραμμα αυτό της ναυπήγησης των Πυραυλακάτων αναδεικνύει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία αλλά και το συγκεκριμένο ναυπηγείο. Εύσημα οφείλονται εδώ -οπωσδήποτε- και στους εργαζομένους των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» που έβαλαν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, ενέτειναν τους ρυθμούς τους, εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί. Είναι πλέον στα τελευταία, στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης των εργασιών και αυτή η Πυραυλάκατος. Ο στόχος, ο αγώνας και η προσπάθειά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον -και σύντομα- να είναι σε θέση ώστε να συνεχίσουν το έργο τους αυτό, να ναυπηγήσουν κι άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν στην αναβίωση (όπως μου αρέσει να λέω) της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας.

Την τελετή εντάξεως και ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, πρώην υπουργοί και συγγενείς των πεσόντων Ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων πρόκειται να αναληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη. H ΤΠΚ ανήκει στην κατηγορία Roussen μιας κατηγορίας ενισχυμένων πυραυλακάτων Βρετανικής σχεδίασης βελτιωμένων και προσαρμοσμένων για το Ελληνικό Ναυτικό , επίσης γνωστές ως Super Vita .

Τα πλοία είναι πολύ ευέλικτα, εκτοπίζουν 670 τόνους με πλήρες φορτίο και αναπτύσσουν ταχύτητα 35 κόμβων (65 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το πλήρωμα τους αποτελείται απο 45 άτομα ενώ είναι βαριά εξοπλισμένα με τον κύριο οπλισμός των πλοίων να περιλαμβάνουν οκτώ Exocet MM40 Block II / ΙΙΙ (πύραυλοι εναντίον πλοίων) με εμβέλεια έως και 70/180 km αντίστοιχα. Συμπληρώνονται με ένα κύριο πυροβόλο (εναντίον στόχων και αντιαεροπορικό) Otobreda 76 mm και δύο μικρότερα πυροβόλα των 30 mm ως δευτερεύοντα όπλα που βρίσκονται στην υπερκατασκευή των πλοίων. Το κύριο αμυντικό σύστημα τους είναι το αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων RIM-116 RAM που περιλαμβάνει έναν εκτοξευτή Mk-31 επί του σκάφους με 21 βλήματα (εναντίον εναέριων στόχων αλλά και πυραύλων) καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης DR3000 και AR900 και το εκτοξευτή Mk36 SRBOC.

Ο Υπουργός Άμυνας επιβιβάζεται στο πλοίο
Ο Πλοίαρχος του πλοίου ενημερώνει στην γέφυρα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τις δυνατότητες της πυραυλακάτου. Παρών και ο γιος του εκλιπόντος υποπλοιάρχου Καραθανάση που πήρε το όνομα το πλοίο
Ο Υπουργός υπέγραψε στο ημερολόγιο του πλοίου

Η τάξη πήρε το όνομά της από το επικεφαλής πλοίο της, το οποίο με τη σειρά του πήρε το όνομά του από τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρουσέν αξιωματικό των υποβρυχίων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Νικόλαος Ρουσσέν ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που διακρίθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σκοτώθηκε από ελληνικό χέρι κατά τη διάρκεια του εμφύλιου κινήματος του Ναυτικού στη Μέση Ανατολή το 1944.

Related posts

Συνάντηση Αυγενάκη – Πάιατ

Σταύρος Καρυπίδης

Σαρωτικό νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση! Να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Δημήτρης Δημητριάδης

Σταύρος Κοντονής. Πρώην υπουργός δικαιοσύνης επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy