ΔΙΕΘΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Τουρκία μπλοκάρει τα κοινωνικά μέσα. Ο νέος νόμος της Τουρκίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταργεί ουσιαστικά την ελευθερία της έκφρασης.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει το περιεχόμενο των κοινωνικών μέσων και αυτό επικρίνεται από ομάδες δικαιωμάτων ως «βλαβερό» στην ελευθερία της έκφρασης.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει ολοκληρωμένους κανονισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαιτώντας από ξένες εταιρείες κοινωνικών μέσων με πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες – όπως το Twitter και το Facebook – να έχουν εκπρόσωπο στη χώρα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πάροχοι κοινωνικών μέσων θα υποχρεούνται να αποθηκεύουν δεδομένα οικιακών χρηστών στην Τουρκία, επιβάλλοντας πρόστιμα έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και περιορισμούς εύρους ζώνης και απαγορεύσεις διαφήμισης, για μη συμμόρφωση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας υπερασπίζεται το νομοσχέδιο ως προσπάθεια προστασίας περίπου 55 εκατομμυρίων χρηστών στην Τουρκία από παραπληροφόρηση.

Οι επικριτές φοβούνται ότι ο νέος νόμος θα οπλίζει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια σε φωνές επικριτικές για την κυβέρνηση.
Το ρεκόρ της Τουρκίας σχετικά με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης έχει ήδη μειωθεί. Περισσότεροι από 408.000 ιστότοποι μπλοκαρίστηκαν μέχρι τα τέλη του 2019 στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού παρατηρητή ελευθερίας διαδικτύου Ifade Ozgurlugu Platformu.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο δίνει στις εταιρείες τεχνολογίας έως τον Οκτώβριο τη συμμόρφωση με το νέο νόμο.

Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στο νομοσχέδιο, αλλά οι ειδικοί στον τομέα των δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο λένε ότι οι πλατφόρμες πρέπει να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά αντί να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο.

Related posts

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Δεν τους άρεσε τους Τούρκους.

Δημήτρης Δημητριάδης

Καμιά αυταπάτη. Ο Ερντογάν δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του να στραγγαλίσει το Καστελόριζο ακόμη και με ναυτικό αποκλεισμό

Δημήτρης Δημητριάδης

Ζευγάρι Νορβηγών στις ΗΠΑ κατέβασαν την Νορβηγική σημαία γιατί θεωρήθηκε απο πολλούς ότι είναι η ανεπίσημη σημαία του Αμερικανικού Νότου που θεωρείται ρατσιστική!

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy