ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία προκαλεί μεγάλη διεθνή αντίδραση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για την εκ νέου άνοιγμα της κατεχόμενης περιοχής

Η Τουρκία προκαλεί μεγάλη διεθνή αντίδραση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για την εκ νέου άνοιγμα της κατεχόμενης περιοχής

Η κυβέρνηση της Κύπρου υπέβαλε επίσημο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από προκλητική κίνηση της Τουρκίας στην οποία η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά ένα τμήμα της εγκαταλελειμμένης παραλιακής πόλης της Αμμοχώστου, μέρος μιας κατεχόμενης «γης χωρίς άντρες» που έχει ήταν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από τότε που οι Τούρκοι εισέβαλαν για πρώτη φορά στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου το 1974.

Κατεστραμμένα και ερημικά ξενοδοχεία στην εγκαταλελειμμένη τουρκική παραλιακή πόλη Varosha στην Αμμόχωστο της Κύπρου. 
;
EPA-EFE // ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΗΕ να επαναβεβαιώσει το ήδη υπάρχον ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να καταδικάσει την κίνηση. Επιπλέον, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου ζήτησε από την Άγκυρα να αντιστρέψει την απόφασή της και να επιστρέψει την περιοχή στην προηγούμενη θέση της ως γης χωρίς άντρες

Το Varosha, το οποίο είναι προάστιο της μεγαλύτερης πόλης της Αμμοχώστου, έκλεισε από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε το βόρειο τρίτο του νησιού. Οι 40.000 Έλληνες κάτοικοι που ζούσαν στην Αμμόχωστο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προηγμένες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες περιφράχτηκαν από την εγκαταλελειμμένη πόλη λίγο μετά τη σύλληψή της.

Η κίνηση της Άγκυρας να ανοίξει εκ νέου το Varosha προκάλεσε μαζική διεθνή κατακραυγή καθώς παραβιάζει αρκετά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργεί εμπόδια στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε το σχέδιο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο» και «πρόκληση».

Η Ελλάδα είπε επίσης ότι θα παραπέμψει το ζήτημα στην επερχόμενη συνάντηση ηγετών της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, και προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να πυροδοτήσει την κατάσταση στην Κύπρο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, εκτός εάν η τελευταία ανατρέψει την απόφαση.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω. Εάν όχι, την επόμενη εβδομάδα τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα υποβάλουν το θέμα προς συζήτηση από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16-17 Οκτωβρίου », δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.

Related posts

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε. Ευχαριστημένη η Ελληνική και Κυπριακή πλευρά, γκρίνια απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον διπλωματικό μαραθώνιο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Μακρόν για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: «Δεν θα παραδοθούμε»

Δημήτρης Δημητριάδης

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς – Διοργάνωση εκδηλώσεων το 2021

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy