Βόρεια Ελλάδα Ελλάδα Θεσσαλονίκη

Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “οι βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΡΤΗ”

Το όνομα του μακροβιότερου Υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, Νικόλαου Μάρτη, φέρει από σήμερα η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία συγγενών του Βορειοελλαδίτη πολιτικού, ο οποίος απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 98 χρόνων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου ανέφερε πως η ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης”, πέρα από τη συμβολική της σημασία έχει και ουσιαστική, διότι αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε έναν σπουδαίο άνδρα ο οποίος, με το έργο και την προσφορά του, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.

“Ευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής, ρεαλιστής και ιδεαλιστής, ο Νικόλαος Μάρτης έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Διακρινόταν για την αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας και την πίστη του στο “ορθώς σκέπτεσθαι”. Είχε ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έλληνα και ενεργούσε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Βαθιά κοινοβουλευτικός, τίμησε και αγάπησε τη Βουλή. Με το ίδιο πάθος αγάπησε και τη Μακεδονία, όντας υπερήφανος για την καταγωγή του από τη Μουσθένη Καβάλας. Ευπατρίδης, σήκωνε πάντα αγέρωχος το φορτίο της ευθύνης, μέχρι την τελευταία στιγμή” τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ακολούθως ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) παρέθεσε στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του Νικόλαου Μάρτη, κάνοντας ειδική αναφορά σε “σταθμούς” της πολιτικής του διαδρομής ως Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Βορείου Ελλάδος (1955), ως Υφυπουργός Εμπορίου (1955-1958), ως Υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και τέλος ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος (1974-1981), όπου υπερασπίστηκε με σθένος τα εθνικά δίκαια της πατρίδας μας.

Συνολικά θήτευσε 16 χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου ως βουλευτής Καβάλας του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, τιμήθηκε με τα παράσημα: Ταξιάρχης του Φοίνικα, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσός Σταυρός Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.

“Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον Νικόλαο Μάρτη. Η προσφορά του στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και η σημερινή εκδήλωση επιβραβεύει έναν εξαίρετο πατριώτη ο οποίος έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας όλη τη φλόγα της ψυχής του” ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλακέτας που τοποθετήθηκε έξω από την αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου προς τιμήν του Νικόλαου Μάρτη.

Related posts

Συνεχίζεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην Υπουργό κ. Κοντονή

Δημήτρης Δημητριάδης

Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων

Σταύρος Καρυπίδης

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο: «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφοριακά Συστήματα» των Τμημάτων Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy