ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας – Ιερουσαλήμ. – Το Ισραήλ είναι ο βασικός παράγοντας της κρίσης που εκτυλίσσεται σήμερα στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, στην ίδια πλευρά με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Το κοινό στο Ισραήλ δεν είχε πολλά να πει τους τελευταίους μήνες για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ο οποίος έχει καταστεί ζωτικό πεδίο μάχης μεταξύ της Τουρκίας, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, ο οποίος έχει υποστηριχθεί με συνέπεια και ολοκληρωμένα από τα ΗΑΕ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί η εκτεταμένη ρήξη μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των εμιράτων του Κόλπου από την άλλη, η οποία πηγάζει, μεταξύ άλλων, από την ευνοϊκή άποψη του Κατάρ για το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο αγώνας στη Λιβύη έχει γίνει πιο σημαντικός για το Ισραήλ και το μέλλον του. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας – Sameh Shoukry και Nikolaos Dendias – υπέγραψαν συμφωνία στο Κάιρο που ορίζει τις αντίστοιχες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η συμφωνία θέτει και τις δύο χώρες σε πορεία σύγκρουσης με τον χάρτη που περιγράφεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σαρράι, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Λιβύης στην Τρίπολη και τη βορειοδυτική Λιβύη. Βάσει αυτού του χάρτη, η Τουρκία και η Λιβύη μοιράζονται σύνορα ΑΟΖ, και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν μπορεί, φυσικά, να μοιραστεί ένα με την Αίγυπτο.

Σε θεμελιώδες επίπεδο, η διαφορά αφορά την κατάσταση των νησιών, όπως η Κρήτη. Σε πρακτικό επίπεδο, στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδίσει την πρόσβαση της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σε μια οργισμένη απάντηση στην αιγυπτιακή-ελληνική συμφωνία, ο Ερντογάν έστειλε ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πέντε πολεμικά πλοία, στο Αιγαίο Πέλαγος, για να λειτουργήσει εντός των οικονομικών υδάτων της Ελλάδας (όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο), αλλά το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ως δικά της. Κατά συνέπεια, η απειλή στρατιωτικής πυρκαγιάς στην ανατολική Μεσόγειο είναι προφανής.

Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τη διπλωματική συμφωνία του Ισραήλ με τα ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ θεωρούν το καθεστώς του Ερντογάν ως απειλή, που εργάζεται για να βοηθήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να καταλάβει την εξουσία σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, τα ΗΑΕ (μαζί με τη Σαουδική Αραβία) υποστήριξαν την απομάκρυνση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Mohammed Morsi το καλοκαίρι του 2013.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, απέρριψε την «κλοπή της εξουσίας» από τον σημερινό Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσσι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αίγυπτος συσπειρώθηκε στη βοήθεια του Λίβυου Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη και την προσπάθειά του να συλλάβει την Τρίπολη – απέτυχε όταν η Τουρκία παρενέβη στρατιωτικά εκ μέρους του Σαρράι.

Μετά την αιγυπτιακή-ελληνική συμφωνία, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Anwar Gargash, υποστήριξε ξεκάθαρα την αιγυπτιακή θέση, ακόμη και την χαρακτήρισε ως «νίκη» με ιστορική σημασία.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ βγήκε επίσης υπέρ της συμφωνίας.

πηγή

Related posts

Η κατάρρευση του μύθου των Ρώσων Ορθόδοξων αδελφών. Μόσχα: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η Αγιά Σοφιά ! Οι Ρώσοι τουρίστες θα μπαίνουν δωρεάν!

Δημήτρης Δημητριάδης

Κ.Γκιουλέκας: “Η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια. Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένες!”

Δημήτρης Δημητριάδης

Έλενα Ράπτη: «Η Αμερικανική διπλωματία σε ισχύ για να προσέλθει η Τουρκία σε γόνιμο διάλογο».

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy