ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα

Ισραήλ, Ελλάδα και η τουρκική πρόκληση

Οι απόψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα για τις σχέσεις με την την Ελλάδα αλλά και την προκλητική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι χαρακτηριστική των ανησυχιών που έχουν οι Ισραηλινοί.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν 2 ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος όρισε την Ιερουσαλήμ σαν πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που άδικα την έχασαν οι Τούρκοι στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο απο τους Άγγλους, και ύστερα απο τους Ισραηλινούς και ότι πρέπει να επιστρέψει στην μητέρα πατρίδα (της Τουρκίας) !!

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το Ισραήλ δεν μπορεί να εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες της Ανατολικής Μεσογείου, εάν ξεσπάσουν. Αλλά μπορεί και πρέπει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα σε θέματα πληροφοριών και απόκτησης όπλων και να συντονίζει την πολιτική δράση με την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον. Η στάση των ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το πρακτικό πεδίο των φιλοδοξιών του Ερντογάν.

Η συνάντηση διακυβέρνησης στο Ισραήλ στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι βασικοί υπουργοί του προσχώρησαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους (16 Ιουνίου 2020), ήταν στρατηγικής σημασίας. Πέρα από τα ερωτήματα του COVID-19 και του τουρισμού που κυριαρχούσαν στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ; Απόψεις που δημοσιεύονται στο jerusalem Institute for Strategy and Security

Ακόμα κι αν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το σημείο πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης, το Ισραήλ δεν μπορεί να δεσμευτεί να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες στη Λιβύη, είτε από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου είτε παράλληλα με την Αίγυπτο. Η αξιοπρέπεια και η ειλικρίνεια απαιτούν να γίνει σαφές αυτό το σημείο. Πάνω απ ‘ όλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει επί του παρόντος να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την πολύ πραγματική πιθανότητα έντασης και εχθροπραξιών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει και ότι δεν έχει βάρος στην ισορροπία ισχύος. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων για τα οποία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την Ελλάδα και με τους άλλους εταίρους του EMGF. (Σημειώστε ότι η Γαλλία ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος και θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της Ιταλίας, δεδομένων των ενδείξεων αποπροσανατολισμού της τελευταίας).

Το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Το δραματικά μεταβαλλόμενο τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο απαιτεί αναπροσαρμογή των «προτεραιοτήτων εργασίας» (που είναι η επίσημη καθοδήγηση που παρέχεται στους διάφορους οργανισμούς συλλογής πληροφοριών) και της κατανομής πόρων, καθώς και της δομής της αναλυτικής κοινότητας. Ενώ η ιρανική απειλή και το παλαιστινιακό πρόβλημα πρέπει να διατηρήσουν την κορυφαία τιμολόγηση, η Τουρκία και η ανατολική Μεσόγειος κρίση πρέπει να δοθούν αυξημένη προσοχή. Η διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα ως προς αυτό το θέμα και η διατήρηση της συνεχιζόμενης σχέσης με την Αίγυπτο, πρέπει να θεωρηθεί ως ζωτικής σημασίας συνιστώσες κάθε κατάλληλης ανταπόκρισης στις προκλήσεις που θέτει ο Ερντογάν.

Related posts

Οι στιγμές απαιτούν να μην γίνεται φθηνή κομματική αντιπαράθεση όταν ένα μεγάλο μέρος των δύο στόλων βρίσκεται παρατεταγμένο στο ΝΑ Αιγαίο

Δημήτρης Δημητριάδης

Στήριξη της Ελλάδας απο το Ισραήλ στην κρίση που δημιούργησαν οι Τούρκοι

Δημήτρης Δημητριάδης

Αναιδής και προκλητικός απέναντι στην Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας ο Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε τη Σουηδία για παροχή υποστήριξης σε κούρδους και υποστήριξη όλης της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο!

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy