ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ιστορία – Τα παράξενα Γερμανικά κράνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου

Αν και σήμερα όλοι οι στρατοί του κόσμου έχουν καταλήξει σε ένα εναιαίο σχέδιο κράνους μάχης το οποίο βασίζεται στο γερμανικό κράνος μάχης που παρουσιαστηκε στα μέσα του Α’ παγκοσμίου πολέμου, μέχρι εκείνη την εποχή ο κάθε στρατός είχε το δικό του κράνος. Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά ήταν το γερμανικό Pickelhaube helmet με τη χαρακτηριστική ακίδα.

Το κράνος Pickelhaube με την ακίδα που προεξέχει κατ ‘ευθείαν από την κορυφή του, έγινε σύμβολο του πρωσικού μιλιταρισμού στις αρχές του 20 ου αιώνα. Με την πρώτη ματιά, η ακίδα φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε κανένα πρακτικό σκοπό και μάλιστα καταργήθηκε στο επόμενο κράνος την ίδια εποχή.

Το Pickelhaube, το οποίο εισήχθη από το στρατό της Πρωσίας γύρω στο 1843, αρχικά προτάθηκε για χρήση από στρατεύματα ιππικού. Τα νέα «δερμάτινα κράνη» ή «κράνη με καρφιά» έδωσαν στους στρατιώτες μεγαλύτερη κάλυψη και ορατότητα στο κεφάλι. Η ακίδα στο Pickelhaube έπρεπε να λειτουργήσει ως άκρο λεπίδας. Σχεδιάστηκε για να εκτρέψει τα χτυπήματα με σπαθί που στόχευαν στο κεφάλι. Οι αιχμές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα καθήκοντα στο πεδίο της μάχης των στρατιωτών και εξοπλισμένα με λοφία σε επίσημες περιστάσεις. Τα κράνη θα μπορούσαν εύκολα να τροποποιηθούν σε αθλητικά σύμβολα.

Η χρήση του κράνους έγινε ευρέως διαδεδομένη σε όλη τη Γερμανία και υιοθετήθηκε ακόμη και από περιφερειακές αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβεστικές δυνάμεις. Ωστόσο, το κράνος καλωσορίστηκε με σαρκασμό και κοροϊδία ακόμη και στη Γερμανία. Το κράνος σε στυλ μονόκερου θεωρήθηκε ως μεγαλοπρεπές και επιφανειακό.

Το Pickelhaube έγινε σύμβολο του Πρωσικού μηχανισμού και της ικανότητας μάχης. Μια αυτοκρατορική διακήρυξη το 1871 κατέστησε το Pickelhaube υποχρεωτικό για όλα τα γερμανικά στρατεύματα. Υπερήφανοι οι ηγέτες των Πρώσων το διαφήμιζαν στις φωτογραφίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Αυτοκράτορα Kaiser Wilhelm II, του Σιδερένιου καγκελάριου του 19ου αιώνα Otto von Bismarck και του ήρωα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και μετέπειτα Προέδρου της Γερμανίας Στρατάρχη Paul von Hindenburg. Σε άλλες χώρες, τα κράνη με το κέρατο έγιναν συνώνυμα με τη βαρβαρότητα, ειδικά κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Αυτοκράτορας Kaiser Wilhelm IΙ με το χαρακτηριστικό κράνος

Το Pickelhaube προσέφερε σχεδόν μηδενική προστασία από σφαίρες και θραύσματα στους Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού παρέμειναν σε χρήση από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις για πάνω από 70 χρόνια, οι Πρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Pickelhaube κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Απαιτήσεις για αλεξίσφαιρα και ανθεκτικά σε θραύσματα κράνη που ξεκίνησαν το 1914 οδήγησαν στη δημιουργία του Stahlhelm, ένα πολύ πιο πρακτικό κράνος το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις πρώτες γραμμές το 1916 και ήταν σε ευρεία χρήση μέχρι το 1917.

Το Stahlhelm, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Γερανούς στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και στο σχέδιο του στηρίζονται όλα τα σύγχρονα κράνη σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κράνος Stahlhelm του Α Π.Π.
Το κράνος Stahlhelm του Β’ Π.Π.
Σύγχρονο στρατιωτικό κράνος που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους στρατούς και στηρίζεται σχεδιαστικά στο Γερμανικό Stahlhelm

Related posts

Τον περίμενε 44 χρόνια, γιατί πίστευε ότι ζει.

Δημήτρης Δημητριάδης

Συνεδριάζει στις 12.00 το ΚΥΣΕΑ μετά τις νέες προκλήσεις των Τούρκων. Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Δημήτρης Δημητριάδης

Η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού πήρε το όνομα του αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση. Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy