ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορονοϊός και ρύπανση του αέρα στα σπίτια μας

Νίκος Κατσαρός
π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής New York College

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency,EPA) περισσότερο από το 90% του χρόνου μας καταναλώνουμε μέσα στα σπίτια μας και ασφαλώς παραπάνω κατά την διάρκεια της κρίσης με τον Κορονοϊό. Βέβαια λάβαμε μέτρα προστασίας για τον Κορονοϊό, διερωτηθήκαμε όμως ποια ήταν η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων μέσα στους οποίους ζούσαμε;

Τοξικές ουσίες που ελευθερώνονται από:
τα έπιπλα, τα χαλιά, τις κουρτίνες μπάνιου, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά της κουζίνας και του μπάνιου, τα αποσμητικά της τουαλέτας, τα χρώματα των τοίχων, οι μύκητες στα στρώματα και τα καθιστικά. Τα αλλεργιογόνα κάθε είδους, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια, κ.λπ., αποτελούν μόνο ένα μέρος των τοξινών που μολύνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων των σπιτιών μας.

Διάφοροι διαλύτες όπως τριχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθάνιο κλπ. και χημικές ουσίες, που περιέχονται σε πλαστικά, κόλλες, χρώματα, βερνίκια και, βρίσκονται στα χαλιά, τα έπιπλα, στις κουρτίνες μπάνιου, τα αποσμητικά του μπάνιου, τα απορρυπαντικά της κουζίνας, τους ηλεκτρικούς φούρνους, τις μοκέτες κλπ. που ονομάζονται συνολικά πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds, VOC) επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα των σπιτιών μας. Περιορισμένη έκθεση προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, το λαιμό και την μύτη αλλά μπορεί η χρόνια έκθεση να επιφέρει βλάβες στα νεφρά, το συκώτι, και το νευρικό σύστημα..

Έχει υπολογισθεί ότι η ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων είναι δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερη από του εξωτερικού χώρου. Με δεδομένο ότι το 90% του χρόνου μας περνά μέσα σε κλειστούς χώρους είναι σημαντικό να αερίζονται συστηματικά οι εσωτερικοί χώροι. Άλλα μέτρα είναι να αερίζονται τα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα κ.λπ. διότι αλλιώς αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τα ακάρεα αλλά και άλλα μικρόβια.

Να αποφεύγεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.
Συστηματική συντήρηση και καθαρισμός των κλιματιστικών. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κλιματιστικά ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα και σε καμία περίπτωση δεν τον ανανεώνουν γι’ αυτό καλό θα είναι όταν λειτουργεί το κλιματιστικό να παραμένει κάποιο παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας.
Περιορισμός της χρήσης χημικών καθαριστικών, προτίμηση στη χρήση οικολογικών βαφών κλπ.
Μείωση της χρήσης συνθετικών προϊόντων στην επίπλωση.
Η τοποθέτηση ιονιστών μετά από μελέτη ειδικών περιορίζει την ρύπανση των εσωτερικών χώρων.
Είναι γεγονός ότι ενώ γνωρίζουμε αρκετά για την αρνητική επίδραση στην υγεία για τον καθένα από τους ρύπους του εσωτερικού χώρου, δεν γνωρίζουμε δυστυχώς την αθροιστική τους επίδραση στην υγεία. Έτσι στο διάστημα των είκοσι περίπου ωρών που παραμένει κάποιος σε κλειστούς χώρους το σύνολο των ρύπων που αναπνέει δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία γι’ αυτό ο προβληματισμός και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαβαίνουμε.

Related posts

Δωρεάν κλινικός έλεγχος μαστού στο Δημαρχείο Λαγκαδά.

Δημήτρης Δημητριάδης

Δήμος Ωραιοκάστρου – Αναστολή λειτουργίας Β΄ Βρεφικού Σταθμού Παιδόπολης λόγω κρούσματος Covid-19

Δημήτρης Δημητριάδης

Αρνητικά τα τεστ σε τουρίστες των πτήσεων από την Μεγάλη Βρετανία

Στεφανία Ασπρίδου

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy