ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

Κοσμογονικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. – Παλαιστίνιοι: «Οι Άραβες αδελφοί μας, μας έχουν εγκαταλείψει»

Σοβαρές εξελίξεις διαμορφώνονται στην Μέση Ανατολή. Η προσεκτικές διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, η συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, αποτελούν μικρά βήματα στο χτίσιμο μιας σταθερότητας στην περιοχή. Οι σχέσεις Ισραήλ – Ελλάδας βρίσκονται στο πιο καλό σημείο.

ΟΙ ισραηλινοί κάνουν μεγάλα ανοίγματα στους Άραβες και έρχονται σε συνεννόηση προκειμένου να τερματιστεί η 70χρονη διαμάχη στην περιοχή. Μόνο η Τουρκία και η σύμμαχος της το Κατάρ, επιμένουν να υποδαυλίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Παλαιστίνιοι είναι δυσαρεστημένοι καθώς θεωρούν τις συμφωνίες με το Ισραήλ προδοσία, αλλά έχουν μείνει μόνο με την επικίνδυνη πολιτική της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα των οργανώσεων της Παλαιστίνης χαιρέτησε την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το πιο ιερό μέρος της Χριστανοσύνης (που ήταν μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς) σε τζαμί, αγνοώντας ότι αυτό έγινε μόνο για πρόκληση κατά της Ελλάδας και της Χριστανοσύνης και όχι γιατί εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

Έχοντας τόσες χιλιάδες τζαμιά, είναι απορίας άξιο πως δέχονται να προσεύχονται στην Αγιά Σοφιά κάτω από τα βλέμματα των χριστιανικών εικόνων.

Στον διπλωματικό τομέα οι περισσότεροι Άραβες γυρίζουν την πλάτη στους Παλαιστίνιους και στην ρητορική της Τουρκίας. Δεν ξεχνάνε εύκολα, ότι κάποτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε κατακτήσει τα εδάφη τους.

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την στήριξη του Αραβικού κόσμου, κατά τη διάρκεια συνάντησης, αλλά οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών αρνήθηκαν να εγκρίνουν το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που απορρίπτει τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 22 κρατών μελών. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Χοσάμ Ζάκη επιβεβαίωσε ότι παρά τις σοβαρές συζητήσεις, η παλαιστινιακή προσπάθεια να συγκεντρωθεί η υποστήριξη από αραβικά έθνη κατά την απόρριψη της συμφωνίας, γνωστή και ως συμφωνία του Αβραάμ , είχε αποτύχει.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν με οργή και βαθιά απογοήτευση για την άρνηση του Αραβικού Συνδέσμου να καταδικάσει τη συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η άρνηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου να εγκρίνουν ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος κατά της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ θα ανοίξει το δρόμο για άλλα αραβικά κράτη να δημιουργήσουν σχέσεις με το Ισραήλ, προειδοποίησαν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

«Πρώτα πιστεύαμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η μόνη χώρα που μας μαχαίρωσε στην πλάτη», δήλωσε ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Ραμάλα στο The Jerusalem Post. «Την Τετάρτη, είδαμε πως πολλές άλλες αραβικές χώρες έχουν προδώσει τον παλαιστινιακό λαό και το παλαιστινιακό ζήτημα. Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία των Παλαιστινίων και των Αράβων. “

Από την άλλη πλευρά, ο Abdulkhaleq Abdulla, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Εμιράτου, σχολιάζοντας την αποτυχία των Παλαιστινίων να πείσουν τον Αραβικό Σύνδεσμο να καταδικάσει τα ΗΑΕ, έγραψε στο Twitter: «Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία απορρίφθηκε στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία άφησε ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζοντας την ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου λόγω της ανοησίας της διεφθαρμένης παλαιστινιακής ηγεσίας ».

“Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να ασκεί την εξωτερική του πολιτική με τον τρόπο που θέλει, και αυτό είναι κάτι που το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου σέβεται και επικυρώνει”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμάντ Αμπούλ Γκέιτ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Πληροφορίες για την απόρριψη του Παλαιστινιακού ψηφίσματος: The Jerusalem Post

Related posts

Χαμός στις ΗΠΑ με την βόμβα του Προέδρου Τράμπ για αναβολή των εκλογών!

Δημήτρης Δημητριάδης

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου S. Shoukry.

Δημήτρης Δημητριάδης

Η Τουρκία επικρίνει την απειλή κυρώσεων της ΕΕ για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου. Ενοχλημένη με την ήπια μεν αλλά σταθερή απόφαση της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να προστατέψει τα Ελληνικά και Κυπριακά σύνορα που είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy