ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελλάδα

Λέσβος: Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης

Οι κάτοικοι του νησιού συζητούν πώς τα χρόνια φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών τους έχουν επηρεάσει.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν κάνει το απελπισμένο ταξίδι στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, διακινδυνεύοντας τα πάντα. Μόλις φτάσουν εκεί, συχνά μένουν για μήνες στο τέλος περιμένοντας μια απάντηση στα αιτήματά τους για άσυλο.

Αλλά υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτήν την ιστορία. Μερικές από τις κοινότητες που τους φιλοξενούν λένε ότι αισθάνονται επίσης ξεχασμένοι, αφήνουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δεν θέλει η Ευρώπη. Οι ακτές του ελληνικού νησιού της Λέσβου αποτελούν το σημείο προσγείωσης των προσφύγων εδώ και δεκαετίες.

Είμαστε λοιπόν πίσω στο 1821. Η Τουρκία , ο μακροχρόνιος «άρρωστος της Ευρώπης», παραμένει αναπόφευκτος παράγοντας στην ελληνική σταθερότητα, με την προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την αυτοκρατία να απειλεί να καταργήσει το σύμφωνο της Τουρκίας με την ΕΕ σχετικά με τη διέλευση των προσφύγων. Η εισροή προσφύγων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί προσωρινά, αλλά θα γίνει ξανά χείμαρρος σε περίπτωση κατάργησης του συμφώνου.

Η Ελλάδα θα κατηγορηθεί για άλλη μια φορά για τα διάτρητα σύνορά της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο, ενώ τα κράτη μέλη στα βορειοανατολικά χτίζουν τείχη για να αποτρέψουν την κυκλοφορία των προσφύγων. Οι περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι αβοήθητοι, αλλά το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση. Και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι εκτός απο την Ελλάδα και οι οργανώσεις βοήθειας όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων εξαντλούνται επειδή δεν ακούγονται οι ειδικές φωνές τους. Ονομάζεται η «κούραση του δότη».

Σε περίπτωση κατάργησης του συμφώνου ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα φέτος θα κατακλυστεί από εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αυξάνοντας το υπάρχον χάος. Ένας λαθρέμπορος που το 2015 κέρδισε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια για την εμπορία ανθρώπων, θα επιστρέψει στις δραστηριότητές του και το ίδιο θα κάνουν και οι κατασκευαστές ελαττωματικών υλικών διάσωσης, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Μένουν στο τέλος η Ελληνική ακτοφυλακή να μαζεύουν πτώματα από το Αιγαίο και οι κάτοικοι των νησιών να καταστρέφονται οικοονμικά.

Τα τουριστικά έσοδα των νησιωτών θα εξαλειφθούν, η Ελλάδα θα κατηγορηθεί από Γάλλους και Ολλανδούς δεξιούς πολιτικούς ότι φιλοξενεί τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, περισσότεροι Τούρκοι θα φύγουν στην Ελλάδα για να γλυτώσουν απο το καθεστώς του Ερντογάν και οι Αριστεροί Ευρωπαίοι θα κατηγορήσουν την Ελλάδα, ότι εφαρμόζει αντι-προσυγικές πολιτικές. Μαζί τους και χιλιάδες “΄Ελληνες” δήθεν προοδευτικοί που μαζί με μερικές εφημερίδες που λασπολογούν προκειμένου να κερδίσουν λίγα ψίχουλα δημοσιότητας, θα βγάλουν όλο το μίσος τους για την πατρίδα τους, αναρτώντας εμετικές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας.

Μια Ευρώπη που κατηγορεί την Ελλάδα απο την μια, για αντιμεταναστευτικές πολιτικές και απο την άλλη την καλεί να προστατέψει τα Ευρωπαικά θαλάσσια σύνορα, δίνοντας δισεκατομμύρια στην Τουρκία!!!! και απαγορεύοντας τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα δικά τους κράτη!

Η «ενότητα» της Ευρώπης, όπως και η «εικονική ανεξαρτησία» της Ελλάδας, είναι έννοιες που έχουν ηττηθεί τόσο από τον πολιτισμό όσο και από την ιστορία.

The Irish Times

Al Jazeera

Related posts

Ισραήλ, Ελλάδα και η τουρκική πρόκληση

Δημήτρης Δημητριάδης

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας για κάθε πολίτη – Υλοποιείται άμεσα το έργο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Γιατί η ΕΕ σιωπά ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα;

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy