ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε από τις Βρυξέλλες με ένα πακέτο άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι ηγέτες της ΕΕ έφτασαν σε μια συμφωνία για το πακέτο στληριξης λόγω του COVID-19 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ νωρίς την Τρίτη το πρωί.

Έρχεται μετά από μέρες έντονων συζητήσεων και διαβουλεύσεων σχετικά με το επταετές πακέτο προϋπολογισμού και ανάκτησης, το οποίο περιλαμβάνει από κοινού δανεισμό ενός ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστεί ως επιχορηγήσεις και δάνεια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel το χαρακτήρισε «καλή συμφωνία», δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι σταθερή».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, εν τω μεταξύ, υπογράμμισε σημαντικές παραχωρήσεις κατά την αναζήτηση συμβιβασμού και εξέφρασε τη λύπη της για τις περικοπές στις «σύγχρονες πολιτικές» στην έρευνα και την καινοτομία.

Το σχέδιο ανάκαμψης περιλαμβάνει επιχορηγήσεις αξίας 390 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια αξίας 360 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω συμβιβασμού με τις Βόρειες χώρες Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία.

Ο Πρωθυπουργός ευχαριστημένος με την συμφωνία, αν και όχι όπως ήθελε η Ελλάδα αρχικά δήλωσε :

Νομίζω ότι έχω να μείνει δύο συνεχόμενες ημέρες άγρυπνος μάλλον από τότε που ήμουν 20 χρονών, αστειεύτηκε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη μαραθώνια διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό και για «ιστορική συμφωνία».

Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία μετά από 4 ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ, τα οποία «θα διαχειριστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας.

Related posts

Μητροπολίτης Άνθιμος: «Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο»

Δημήτρης Δημητριάδης

Προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες

Δημήτρης Δημητριάδης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Υφυπουργού, κ. Χρ. Δήμα, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy