Οικονομία

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσει η αξιοποίηση των απορριμμάτων

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Nέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσει η αξιοποίηση των απορριμμάτων

Κάθεχρόνο παράγονται 19 εκατομμύρια τόνοι από ογκώδη απορρίμματα, εκτων οποίωντο 60% καταλήγεισεχώρουςυγειονομικής ταφής.Η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησητους, καθώς και η ανακύκλωσητωνυλικών που περιέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν νέες επενδυτικέςευκαιρίες και θέσειςεργασίας στο πλαίσιοτηςκυκλικήςοικονομίας στην οποία δίνειιδιαίτερηέμφαση η νέα Ευρωπαική Επιτροπή. Η ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη  διοργάνωσεστοευρωπαϊκόΚοινοβούλιοσυνάντησημεθέμα « Η κυκλικήοικονομία στις πόλεις: Πως αξιοποιούμε τα ογκώδη απορρίμματα» .

Στηνεκδήλωσησυμμετείχαν εκπρόσωποι από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή (DG ENVI), τηνΜόνιμηΑντιπροσωπεία τηςΦινλανδίας, δίκτυα πόλεων (ACR+) και φορείςυλοποίησηςέργωνδιαχείρισης απορριμμάτων (URBANREC) και ανακύκλωσης (Paper).

Αν και δεν υπάρχειένας ενιαίοςορισμός, τα ογκώδη απορρίμματα πολύ απλάείναι μεγάλα αντικείμενα πουτις περισσότερεςφορέςδενχωρούνστουςδημοτικούςκάδουςσκουπιδιών όπως έπιπλα και ηλεκτρικέςσυσκευές.

Η Μαρία Σπυράκη, ως κεντρικήομιλήτρια της εκδήλωσης πουδιοργάνωσε στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η σωστήδιαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων στο πλαίσιοτηςκυκλικήςοικονομίας. Έκανεειδική αναφοράστηνΚυκλικήΟικονομία 2.0, τηνέα πρωτοβουλία που αναμένεται ναανακοινώσει  εντόςτου 2020 η Κομισιόν, μέσωτης οποίας μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησηογκωδών απορριμμάτων. Παράλληλά, προέτρεψετηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνειτιςπροσπάθειεςγια να γεφυρωθείη απόστασηστηδιαχείρησητων απορριμμάτωνμεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Φινλανδία, όπουόλα τα ογκώδη απορρίμματα επαναχρησιμοποιούνται ή τα στοιχεία τους ανακυκλώνονται,και συνολικά η ταφήτων απορριμμάτωνείναι στο 0% και την Ελλάδα, όπου 78% τουσυνόλουτων απορριμμάτων καταλήγουνσεχώρουςυγειονομικής ταφής.

Έντονοςήταν ο προβληματισμόςτωνομιλητώνσχετικάμετο πόσογρήγορα μπορούνοι πόλεις να εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα ενώ  όλοισυμφώνησαν ότι πρέπει να δωθείέμφασηστορόλοτων καταναλωτών. 

Ειδικότερα συζητήθηκαν δύο προτάσειςμεενδιαφέρον:

– Να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, όπως η μείωσητου ΦΠΑ σε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα,

-Να εγγυώνται οι κατασκευαστέςτων αναλυκλωμένων και φιλικών προϊόντωνμέσωτης πιστοποίησης και επισήμανσηςτην ποιότητα τους.

Στηνεκδήλωση παρέστησαν οιΕυρωβουλευτέςτηςΝέας Δημοκρατίας και τουΕυρωπαικού ΛαικούΚόμματος, Ελίζα Βόζεμπεργκ και ΜανώληςΚεφαλογιάννης.

Related posts

Μείωση φορολογικών οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια

Δημήτρης Δημητριάδης

Το βρετανικό δημόσιο χρέος ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμεί με το 100,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά απο το 1961

Δημήτρης Δημητριάδης

Σε απόγνωση χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι. Κόβεται το επίδομα των 400 ευρώ. Καταστροφή σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy