ΔΙΕΘΝΗ Ιστορικά

Ναγκασάκι – Η δεύτερη πόλη που δέχτηκε ατομική βόμβα και ξεχάστηκε.

Είναι 04:30 το πρωί της Δευτέρας 6 Αυγούστου 1945, όταν απογειώνεται ένα μοναδικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, ένα Ιπτάμενο Υπερφρούριο Boenig B-29 που φέρει με μαύρα γράμματα το όνομα Enola Gay. Στην κοιλιά του μεταφέρει την πρώτη Ατομική βόμβα η οποία φέρει το αστείο και μακάβριο όνομα Little Boy – Μικρό αγοράκι. Η Βόμβα είναι διπλάσια σε βάρος απο οποιαδήποτε άλλη βόμβα έχει κατασκευαστεί και δεν περιέχει εκρηκτικά, αλλά ουράνιο 235.

Χιροσίμα πρωί και ώρα οκτώ, δεκαπέντε πρώτα, δεκαεφτά δεύτερα. Το μικρό αγοράκι, η πρώτη ατομική βόμβα αποσπάται απο την κοιλιά του αεροσκάφους και κάνει 51 δευτερόλεπτα να φτάσει στο ύψος έκρηξης πάνω απο την Χιροσίμα.

Λίγο πιο μακριά 2 άλλα αεροσκάφη B-29 χωρία βόμβες, το Great Artiste που ρίχνει με αλεξίπτωτα όργανα καταγραφής και το Ν. 91 που είναι γεμάτο κινηματογραφικές κάμερες παρακολουθούν απο ασφαλή απόσταση.

Ώρα οχτώ, δεκαέξι πρώτα, οχτώ δεύτερα, σχηματίζεται η κρίσιμη μάζα και στην στιγμή το Little Boy, διαλύεται. Ένας νέος τεχνητός ήλιος που δημιούργησε ο άνθρωπος, ανάβει πάνω στην Γη. Μια φωτεινή σφαίρα αβάσταχτη για τα μάτια των ανθρώπων και των ζώων, μια έκλυση θερμότητας 5.000 φορές πιο έντονης απο την φλόγα της οξυγονοκόλησης που λειώνει το σίδερο, δημιουργούν ένα φαινόμενο αποκάλυψης.

Για ένα χρονικό διάστημα που είναι δύσκολο να μετρηθεί και είναι περίπου της τάξεως του 1/10.000 ή 1/20.000 του δευτερολέπτου, σε αυτό το κλάσμα του δευτερολέπτου πεθαίνουν 30.000 άνθρωποι απο τους 300 – 500.000 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία που αναπτύσσεσαι. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου απο το επίκεντρο του PIKADON (στα Ιαπωνικά το αστραπόβροντο της ατομικής βόμβας) τα πάντα εξατμίζονται σαν κοσμικός αιθέρας. Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων απο το σημείο μηδέν, άλλοι 50.000 άνθρωποι μετατρέπονται σε μούμιες. Ακολουθεί το τεράστιο ωστικό κύμα που ισοπεδώνει την πόλη και ο εφιάλτης που έρχεται μετά, η ραδιενέργεια που μολύνει χιλιάδες ανθρώπους καταδικασμένους να πεθάνουν με ένα αργό και φρικτό θάνατο.

Η στρατοκρατική ηγεσία της Ιαπωνίας αρνείται να δεχθεί τα πρώτα νέα που φτάνουν απο τους τοπικούς διοικητές και αρνείται τους όρους παράδοσης των Συμμάχων. Αυτό είναι καταδικαστικό για την δεύτερη πόλη – στόχο της ατομικής επίθεσης. Η πόλη Κοκούρα επιλέγεται για την δεύτερη ατομική βόμβα. Η Kokura (τώρα Kitakyushu ), με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πυρομαχικών της Ιαπωνίας και εναλλακτικό στόχο το Ναγκασάκι. Η πόλη του Ναγκασάκι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της νότιας Ιαπωνίας και είχε μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια του πολέμου λόγω της ευρείας βιομηχανικής δραστηριότητάς της, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εξοπλισμού, πλοίων, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων πολεμικών υλικών.

Τα σύννεφα και ο καπνός απο τους βομβαρδισμούς άλλων πόλεων της Ιαπωνίας, είχαν ως αποτέλεσμα το 70 τοις εκατό της περιοχής πάνω από το Kokura να καλύπτεται, κρύβοντας το σημείο στόχευσης. Αυτό έσωσε την Κοκούρα. Τα αεροπλάνο που μεταφέρει την δεύτερη ατομική βόμβα και το αεροσκάφος μέτρησης κατευθύνθηκαν για το δευτερεύον στόχο τους, το Ναγκασάκι.

Αν και η βόμβα FAT – BOY (χοντρό αγόρι) ήταν πιο ισχυρή από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στη Χιροσίμα, τα αποτελέσματά της περιορίζονταν από την μορφολογία του εδάφους και τις πλαγιές στην στενή κοιλάδα Ουρακάμι. Τουλάχιστον 35.000-40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Μετά την φρίκη της Χιροσίμα, το Ναγκασάκι θα εντυπωσιάσει πολύ λιγότερο στην συνείδηση της ανθρωπότητας. Το Ναγκασάκι σύντομα θα γίνει το λησμονημένο θύμα.

Related posts

Τεράστια υπόθεση κυβερνοεπίθεσης στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες ενώ διαδραματιζόταν εδώ και 8 μήνες

Δημήτρης Δημητριάδης

Η συγκλονιστική ιστορία δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974

Δημήτρης Δημητριάδης

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Σουηδία: Δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy