ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα

Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν την πρώτη τους προσωπική σύνοδο κορυφής από τότε που έπληξε η κρίση του κοροναϊού, υπό την πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υπέβαλε ένα συμβιβαστικό πακέτο αξίας άνω των 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Στην ειδική διήμερη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει μια κλασική σύγκρουση μεταξύ ορισμένων από τα Βόρεια μέλη της Ευρώπης και των νότιων κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (και ήταν σε πιο αδύναμη κατάσταση εκ των προτέρων, μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης). Τα 1,82 τρισεκατομμύρια ευρώ απο τα οποία 750 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν και το 1,1 τρισεκατομμύριο του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027). Αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στις πάνω από 10 χώρες (και την Ελλάδα) που ζητούν επιχορηγήσεις χωρίς μνημόνια και λιγότερα δάνεια και την «ομάδα των φειδωλών» που προτάσσουν τα δάνεια και τους σκληρούς όρους

Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το συνολικό μέγεθος του ταμείου ανάκτησης, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα διανέμονται οι επιχορηγήσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και την εισαγωγή ιδίων νέων δημοσιονομικών πόρων.

Μητσοτάκης: Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα σύμφωνία

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Μέρκελ: «Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Related posts

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Δεν τους άρεσε τους Τούρκους.

Δημήτρης Δημητριάδης

Η κατάρρευση του μύθου των Ρώσων Ορθόδοξων αδελφών. Μόσχα: Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας η Αγιά Σοφιά ! Οι Ρώσοι τουρίστες θα μπαίνουν δωρεάν!

Δημήτρης Δημητριάδης

Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους Αγρότες

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy