ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Πρώτο Θέμα

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου

Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, με την Άγκυρα να επιδιώκει να προσελκύσει βασικούς περιφερειακούς παράγοντες, η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ είναι ένας πυλώνας αποτελεσματικής περιφερειακής στρατηγικής.

Τρία γεγονότα τις τελευταίες εβδομάδες επισημαίνουν τη σημασία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων: την υπογραφή μιας μεγάλης συμφωνίας με την οποία το Ισραήλ θα εκπαιδεύσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τη συμμετοχή (πάλι) του IAF στη διεθνή αεροπορική άσκηση Iniochos · και μια συνάντηση στην Πάφο των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΑΕ.

Αυτή η δραστηριότητα έρχεται παράλληλα με την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα παγκόσμια και περιφερειακά γεγονότα – καθιστώντας πιο σημαντικό για τα ομοιόμορφα έθνη να στέκονται μαζί και να συντονίζουν τις απαντήσεις τους.

Στις 16 Απριλίου 2021, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε επίσημα συμφωνία με την Elbit Systems, έναν κορυφαίο ισραηλινό εργολάβο άμυνας, για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, των ισραηλινών αεροηλεκτρονικών και μιας σειράς προσομοιωτών πτήσης με προσομοίωση στενά στο σύστημα εκπαίδευσης του Ισραήλ. Αξιολογείται σε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 20 χρόνια, αυτή η σύμβαση έχει άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής και τις στρατηγικές της συνέπειες. Ο υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Μπέρντι Γκάντζ, αναπληρωτής στρατηγός Μπένι Γκάντς, σημείωσε ότι οι συνεννοήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη συμμετοχή στοιχείων της IAF (συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-15i και F-16 και των αεροσκαφών μεταφοράς) στη μεγάλη αεροπορική τακτική της αεροπορικής τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που ονομάζεται Iniochos, τον Απρίλιο του 2021 στο Andravida AFB (μαζί με συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, την Ισπανία, την Κύπρο και τον Καναδά). Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) συμμετείχε σε αυτήν την άσκηση 2015 (όταν η μόνη άλλη Πολεμική Αεροπορία που προσκλήθηκε ήταν η USAF). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συμμετάσχει από το 2017. Η προθυμία των ΗΑΕ για την περίοδο 2017-2019 να εκπαιδεύσει μαζί με το IAF ήταν σε κάποιο βαθμό ένα σημάδι των μελλοντικών πραγμάτων.

Αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο άλλων πρόσφατων ασκήσεων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ενόπλων δυνάμεων, όπως το (κυρίως ναυτικό) MEDUSA 2020, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του περασμένου έτους, στο οποίο συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Κύπρος και η Γαλλία. Συνολικά, αυτά αποτελούν τα δομικά στοιχεία μιας στρατηγικής ευθυγράμμισης που αποσκοπεί σαφώς στην αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων για την περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Με το ίδιο πνεύμα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και ο πρώην Αρχηγός Προσωπικού της IDF, Υπολοχαγός (Res.) Gabi Ashkenazi συναντήθηκαν με τους Έλληνες και Κύπριους συναδέλφους του, Νίκο Ντεντιά και Νίκο Χριστοδουλουλίδη, καθώς και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Μ Anwar Anwar Gargash στο ένα νεοσύστατο στρατηγικό φόρουμ στην Πάφο, Κύπρος, για να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα. (Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Εμιράτης, «Abdallah Bin Zayd al-Nahyan, συμμετείχε ουσιαστικά.) Έτσι, οι« Συμφωνίες του Αβραάμ »συνδέθηκαν και πάλι με την ομοιότητα των συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο (παράλληλα με μια κοινή αντίληψη για την ιρανική απειλή) .

Υπάρχουν προφανή οφέλη εδώ για το Ισραήλ. Το IAF επωφελείται από την ευκαιρία εκπαίδευσης σε νέα και άγνωστα τοπία. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εταίρων αυτού που μπορεί να περιγραφεί ως αλυσίδα ομοφώνων εθνών «Αμπού Ντάμπι προς Παρίσι», με κεντρικό ρόλο τη συνεργασία του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Για στρατηγικούς, διπλωματικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ακόμη και πολιτιστικούς λόγους, αυτή η σχέση έχει καταστεί προτεραιότητα για την Ελλάδα. (Ένας κορυφαίος Έλληνας βουλευτής, καθηγητής Δημήτρης Κερίδης, το είπε τόσο ρητά μετά την νίκη του Προέδρου Μπάιντεν στις ΗΠΑ.) Στο Ισραήλ, αυτές οι εξελίξεις πρέπει να εξεταστούν με το ίδιο φως.

Η ανάγκη στενού συντονισμού καθίσταται πιο επείγουσα δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης της Τουρκίας και των εντατικών προσπαθειών του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να απαλλαγεί από μια δύσκολη κατάσταση. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή ψυχραιμία στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Η πρώτη συνομιλία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, ένα πολύ φορτωμένο ζήτημα για την Τουρκία. Σε απάντηση σε αυτήν τη δραματική μετατόπιση από τη συχνά (υπερβολικά) φιλική στάση του Τραμπ απέναντι στην Τουρκία, η τουρκική διπλωματία επιδιώκει να διαλύσει τον ομοιόμορφο συνασπισμό στην περιοχή. Αυτό εξηγεί τις πρόσφατες ενδείξεις της Τουρκίας για κάποια απόψυξη σε σχέσεις με το Ισραήλ, τη μείωση των εντάσεων έναντι της Λιβύης, μια πιθανή επαναφορά με την Αίγυπτο (μετά από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας προς τον Πρόεδρο al-Sisi) και την τουρκική παρακίνηση των Σαουδάραβων (που είναι απογοητευμένοι με τις πολιτικές του Μπάιντεν στην Υεμένη).

Σε αυτή τη λεπτή χρονική στιγμή, το ενδιαφέρον του Ισραήλ δεν είναι να κλείσει την πόρτα για πιθανό διάλογο με την Τουρκία, αλλά να καταστήσει σαφές ότι σε έναν τέτοιο διάλογο οι ανάγκες (και φόβοι) της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι παράλληλα με τις ανησυχίες του Ισραήλ. Η τουρκική υποστήριξη για την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Χαμάς και της υποκίνησης στην Ιερουσαλήμ) πρέπει να σταματήσει. Ο χάρτης της ΑΟΖ στη Μεσόγειο μπορεί ίσως να επανασχεδιαστεί, αλλά μόνο εάν γίνονται σεβαστά τα ισραηλινά, ελληνικά, αιγυπτιακά και κυπριακά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης πρόσβασης, μέσω αγωγού ή άλλως, σε ευρωπαϊκές αγορές. Επομένως, πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Αιγύπτου (που υποστηρίζονται από τη Γαλλία) για να διασφαλιστεί ότι η Λιβύη δεν θα γίνει στρατηγικό συμπλήρωμα της τουρκικής πολιτικής Εάν η Τουρκία επιθυμεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην Ουάσινγκτον, πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις θέσεις.

Για να διατηρηθεί αυτή η θέση, είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες στο «Φόρουμ της Πάφου» να ενεργήσουν σε στενό συντονισμό. Η άμεση πρόκληση είναι να αντισταθμίσουμε, από μια θέση δύναμης, τις προσπάθειες του Ερντογάν να διαλύσει την ευθυγράμμιση των δυνάμεων που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Συνταγματάρχης Δρ Eran Lerman
Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου στρατηγικής και ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

πηγή

Related posts

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 6Κ/2020 για 1209 μόνιμες θέσεις – (Κατέβασε την προκήρυξη)

Δημήτρης Δημητριάδης

Πετούν πατίνια στη θάλασσα και πανηγυρίζουν! (βιντεο)

Σταύρος Καρυπίδης

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy