Θεσσαλονίκη Ιστορικά

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Κάζα Μπιάνκα

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Κάζα Μπιάνκα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος. Η λαμπρότητα της γιορτής αυτής μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι όμως μειωμένη. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν είναι μέγεθος σχετικό και όλα καθυποτάσσονται στον στόχο ανάσχεσης του κινδύνου. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις άλλωστε ποτέ δεν έλειψαν σε αυτή τη γη. Είναι κι αυτό ένα πατριωτικό καθήκον», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την προσφώνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Ίσως, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία φέτος, λόγω των περιορισμών, να προσεγγίσουμε την εθνική εορτή με έναν τρόπο διαφορετικό. Πιο εσωτερικό, πιο αυθεντικό. Με μεγάλη αγωνία, όμως με την ψυχή στο παρελθόν, αλλά τον νου στο μέλλον. Μια νέα Ελλάδα ονειρεύονταν εκείνοι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες, για μια νέα Ελλάδα εργαζόμαστε κι εμείς σήμερα. Κι όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν θα είναι η δική μας γενιά αυτή που θα αφήσει λευκές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου».

«Η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης είναι μια στιγμή που μας καλεί να αξιολογήσουμε αυτόν τον περισσότερο από έναν αιώνα ελεύθερης ζωής για τη Θεσσαλονίκη. Είναι, τολμώ να πω, μία πρόκληση. Μία πρόκληση που οφείλει να μετασχηματιστεί σε πρόταση για το μέλλον. Πρόταση ευρεία και φιλόδοξη. Πρόταση με αυτογνωσία που θα υπερβαίνει τις δεδομένες δυσχέρειες και εμπόδια και θα μετασχηματίζει τα πλεονεκτήματά του τόπου σε μια πραγματικότητα ανάπτυξης και προόδου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας: «Ζούμε εποχές μεγάλων προκλήσεων όπου συναρθρώνονται ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανησυχίες, αναθεωρητικές αντιλήψεις με αβέβαιη –προς το παρόν- κατάληξη. Κι έτσι σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξουμε ξανά στις απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα, ως προσπάθεια των Ελλήνων τότε να δώσουν σχήμα σε μια κατάσταση ρευστή και ασαφή. Αλλά και ως αγώνα για άυλες αξίες και ιδανικά, όπως η πατρίδα και η ελευθερία, για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς και χωρίς αστερίσκους».

Η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην πόλη σας. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ, έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η Θεσσαλονίκη, γενέθλια και αγαπημένη πόλη, έχει αφήσει βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα μέσα μου. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, αισθάνομαι την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της σαν προστατευτικό κέλυφος γύρω μου. Επιστρέφω στις αναμνήσεις, στους τόπους της παιδικής μου ηλικίας, στα αγαπημένα πρόσωπα, στη γλυκύτητα μιας απλής καθημερινότητας. Αλλά και σε στιγμές που ανήκουν πια στην ιστορία, ωστόσο για μένα διατηρούν την απτή πυκνότητα του βιώματος, που δεν έχει ξεθωριάσει από τον χρόνο. Φωτεινές, αλλά και σκοτεινές στιγμές. Κάποτε ανοιχτή και πολυπολιτισμική, μ’ ένα μοναδικό, πλούσιο υπόβαθρο, όπου διασταυρώθηκαν και αλληλεπίδρασαν τρεις θρησκείες, αργότερα περίκλειστη και εσωστρεφής, «γεμάτη αναταράξεις, αναστατώσεις, ξεριζωμούς και ξαναριζώματα», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ, η Θεσσαλονίκη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, πλουτίζω από τις παραστάσεις της, γοητεύομαι από τις επάλληλες στοιβάδες της ιστορίας της, ενθουσιάζομαι με τις ευφυείς παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης.

Περιδιαβαίνοντας σήμερα στην τόσο ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση έρχεται στο νου μου μια υποβλητική εικόνα του φημισμένου ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη. Είναι μια ιδιαίτερα εκφραστική σύνθεση φιλοτεχνημένη με σχεδιαστική τόλμη και θερμή χρωματική παλέτα. Ο Δαμασκηνός παρουσιάζει τον Χριστό να ευλογεί τέσσερις στρατιωτικούς αγίους, που απεικονίζονται πάνω στα άλογά τους, κρατώντας στα χέρια τους το σύμβολο του μαρτυρίου τους, ατενίζοντας τους αγγέλους που κατέρχονται από τα νέφη για να τους στέψουν το «ουράνιο στέφος». Ένας απ’ αυτούς είναι ο Άγιος Δημήτριος, ο αθλοφόρος, αεικλεής και φιλόπολις, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Συγκαταλέγεται κι αυτός στους στρατιωτικούς, τροπαιοφόρους αγίους, που μαρτύρησαν για την πίστη τους, όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Θεόδωρος Τήρωνας και ο Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, για να αναφέρω ενδεικτικά τους γνωστότερους, αλλά και μια γυναίκα, η Αγία Θεοδώρα της Βάστα, που μεταμφιέστηκε σε άντρα, πολέμησε σαν άντρας και σκοτώθηκε σαν άντρας. Η ρώμη, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση αυτών των ένοπλων της εκκλησίας μας – 416 στρατιωτικούς αγίους έχει μετρήσει ένας ερευνητής – συγκίνησαν βαθιά τους Χριστιανούς· τους αγάπησαν σαν προστάτες και παράκλητους, σαν υπερασπιστές τους απέναντι στους αλλόπιστους εχθρούς, σαν παραστάτες στις δυσκολίες και τα δεινά των πολέμων και των καταστροφών. Τους ενσωμάτωσαν στη λαϊκή παράδοση, τους γιόρτασαν με πανηγύρια και λατρευτικά έθιμα, τους ιστόρησαν σε θρύλους στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων των Ελλήνων για την ελευθερία. Τους απεικόνισαν έφιππους, με στρατιωτική περιβολή, με ραδινή κορμοστασιά, λογχοφόρους και δορυκρατούντες, δρακοντοκτόνους και πολεμιστές, σύμβολα του σθένους απέναντι στο μαρτύριο και του θριάμβου πάνω στο θάνατο. Όλες οι εικόνες της έκθεσης αντανακλούν την αγάπη και το δέος που οδήγησαν τα πινέλα των αγιογράφων μας – κι αυτή ακριβώς η συναισθηματική σχέση ζωγράφου και απεικονιζόμενου αγίου πολλαπλασιάζει και τη συγκίνηση που αισθανόμαστε σήμερα μπροστά στις εικόνες της θαυμάσιας αυτής έκθεσης.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ιστορία του κτιρίου της Κάζα Μπιάνκα, ενώ μιλώντας για την έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» τη χαρακτήρισε «ψηφίδα μιας διαρκούς υπόμνησης».

Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη» -το οποίο τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εικονογραφικό υλικό της Αγιορειτικής Εστίας. Την επιστημονική και καλλιτεχνική ευθύνη της έκθεσης υπογράφει η Βυζαντινολόγος Δρ. Φλώρα Καραγιάννη.

Σε ανάμνηση της επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Το έργο αυτό, εμπνευσμένο από το «Θ» της Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκε ειδικά για τα 55α Δημήτρια και προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τον πολιτιστικό θεσμό με τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση.

Παρόντες στη σημερινή ξενάγηση ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Related posts

Τοποθετήθηκαν παρουσία Ζέρβα οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Δημητριάδης

Στερεά Ελλάδα καλεί…Θεσσαλονίκη για τον τουρισμό

Σταύρος Καρυπίδης

Πρόγραμμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης: Άθληση και Ψυχαγωγία στη Φύση

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy