Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκη Ιστορικά

Ο Δήμος Δέλτα τίμησε τους Ήρωες της Εθνικής Αντίστασης της Βαλμάδας που δολοφονήθηκαν απο τους Γερμανούς Ναζί το 1944

Μια σεμνή τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Δέλτα το πρωί του Σαββάτου στο Ανατολικό, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων της Βαλμάδας που στις 29 Αυγούστου του 1944, εκτελέσθηκαν από τους Ναζί.

Ο Αθανάσιος Πελτέκης και ο Κώστας Γκέγκας θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της χώρας μας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας την 29η Αυγούστου του 1944 κι ενώ η Γερμανική Κατοχή πλησίαζε στο τέλος της όταν οι συνεργάτες των Γερμανών του Αγίου Αθανασίου, που ανήκαν στο τάγμα του Πούλου με μαζικές εφόδους στο χωριό, συγκέντρωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της Βαλμάδας, ανάμεσα τους και παιδιά, με πρόφαση ότι έκρυβαν όπλα. Αφού τους υπέβαλλαν σε βασανιστήρια, εκτέλεσαν τους ήρωες Θανάση Πελτέκη και Κώστα Γκέκα μπροστά στα μάτια των συγχωριανών τους. Στο σημείο της εκτέλεσης έγινε το πάρκο της Εθνικής Αντίστασης και κτίστηκε μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης της Βαλμάδας.

«Η Βαλμάδα είναι μια από τις πολλές περιοχές της χώρας που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με τους κατοίκους της να αγωνίζονται για μία Ελεύθερη Πατρίδα είτε φεύγοντας στο βουνό, είτε βοηθώντας με πολλούς τρόπους, πληρώνοντας ακόμη και με τη ζωή τους την επιλογή τους, όπως οι δύο ήρωες μας ο Θανάσης Πελτέκης και ο Κώστας Γκέκας που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας, Αθάνατοι» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Λιακόπουλος, που εκπροσώπησε το δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη στην εκδήλωση.

Ο κ Λιακόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους. «Το μνημείο αυτό αποτελεί τόπο θυσίας και διαρκούς φόρου τιμής και σεβασμού στις θυσίες των συγχωριανών μας. Για εμάς τους νεότερους η αυτοθυσία τους πάντα πρέπει να αποτελεί και
παράδειγμα προς μίμηση» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.

Στην εκδήλωση μνήμης την κεντρική ομιλία για τους ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε ο Άλκης Πελτέκης, συγγενείς των ηρώων κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι και πολίτες του Ανατολικού.

Related posts

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις κοινωνικές δομές του δήμου Θέρμης – Όλα τα δικαιολογητικά

Δημήτρης Δημητριάδης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Προστασίας Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ)

Σταύρος Καρυπίδης

Εντείνονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy