Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό των συμπολιτών της τρίτης ηλικίας

Μήνυμα Δημάρχου Καλαμαριάς

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καλαμαριάς αλλά και ολόκληρης της χώρας, εκτός λειτουργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση στερεί στα μέλη, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, τη δυνατότητα συμμετοχής τους στον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό αυτής της ημέρας.

Τιμούμε και αναγνωρίζουμε τον ολοένα σημαντικότερο ρόλο των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν ενεργά μέλη της σύγχρονης κοινωνίας και οφείλουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο να είμαστε δίπλα τους και να τους δείξουμε με έμπρακτο τρόπο την αγάπη και το σεβασμό μας για την ξεχωριστή τους προσφορά.

Μέσα από την αναγνώριση, στόχος μας είναι η στήριξή τους με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, παρέχοντάς τους κοινωνική προστασία, ασφάλεια, φροντίδα και τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους δημιουργικές απασχολήσεις.

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Ο. Η. Ε. το 1990 ως παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων. Είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που μας έφεραν στη ζωή, μας μεγάλωσαν, μας στήριξαν και μας αγάπησαν.

Με την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία» ο

Ο. Η. Ε. θέλησε να αποτίσει ένα φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της μοναξιάς.

Για πολλούς ανθρώπους η μοναξιά έχει εξελιχθεί σε θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής. Ειδικά για την τρίτη ηλικία λαμβάνει χαρακτηριστικά επιδημίας και συνδέεται ακόμη και με τη μείωση διάρκειας της ζωής, συγκρίσιμη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα!

Οι αιτίες πολλές:

Η σύγχρονη οικογένεια τείνει να γίνει πυρηνική (δηλαδή συμπεριλαμβάνει μόνο το ζευγάρι και τα παιδιά).
Η συνταξιοδότηση αλλάζει την καθημερινότητα του ανθρώπου.
Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις της κοινωνίας.
Προκύπτουν απώλειες αγαπημένων προσώπων.
Προβλήματα υγείας (κυρίως κινητικές δυσκολίες περιορίζουν τις εξόδους).
Διαμένουν μακριά από συγγενείς και φίλους.
Αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός χρόνια πάσχοντα (π. χ. συζύγου).
Επιπτώσεις:

Παραμέληση της υγείας (μη τήρηση φαρμακευτικής αγωγής, μη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, ανθυγιεινή διατροφή).
Ροπή προς τα αλκοολούχα ποτά.
Κατάθλιψη.
Αίσθημα ανικανότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Κλονισμός υγείας, πτώση ανοσοποιητικού, λοιμώξεις, καρδιαγγειακά.
Αντιμετώπιση:

Δήλωση παρουσίας από τους οικείους μέσω τηλεφώνου, αλληλογραφίας, e – mail.
Οργάνωση τυχαίων συνεστιάσεων χωρίς να είναι απαραίτητα κάποια γιορτή.
Ενθαρρύνετε την αγορά tablet ή laptop η χρήση του οποίου, αποτελεί ένα παράθυρο επικοινωνίας: Skype, e – mail, facebook, διάφορα παιχνίδια.
Οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας έχουν ανάγκη συντροφιάς, να μιλήσουν και κάποιος να τους ακούσει για τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες ζωής και τις σκέψεις τους.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ:

Να πάρουν απόφαση να συγκατοικήσουν με έναν συγγενή.
Να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι έξω από το σπίτι. Συμμετοχή σε οργανωμένες δομές, ΚΑΠΗ, χορό, γυμναστική, χορωδίες, πολιτιστικούς συλλόγους.
Η απόκτηση κατοικίδιου μπορεί να ανακουφίσει από τη μοναξιά. Θα ωφεληθεί από την ανιδιοτελή αγάπη στη ζωή του και θα αποκτήσει την ευθύνη του.
Ενεργή γήρανση:

Εκτός από την παθολογική γήρανση, υπάρχει και το φυσιολογικό γήρας αλλά και η ενεργή γήρανση όπου οι φυσιολογικές, ψυχολογικές λειτουργίες και η κοινωνική συμμετοχή διατηρούνται υψηλές. Στόχος δεν είναι μονάχα η προσθήκη ετών ζωής αλλά η προσθήκη ποιότητας, ενεργητικότητας και νοήματος σε αυτή.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

Δικαίωμα στη ΖΩΗ έχουμε όλοι μέχρι να κλείσουν τα «προσωπικά βιβλία» του καθενός μας. Όσο και εάν ο χρόνος κυλάει σαν νερό μέσα από τα χέρια μας, όσο και εάν το σώμα γνωρίζει την αλλαγή, ο άνθρωπος της τρίτης ηλικίας εξακολουθεί να έχει αυτήν την άλλη καρδιά, την πιο βαθιά που δε γνωρίζει ηλικία και παραμένει πάντα νέα. Τα γηρατειά δεν έρχονται ως κακοτυχία. Απεναντίας είναι για τους τυχερούς που θα φτάσουν έως εκεί. Η ζωή απλόχερα και καλότυχα ξετυλίχτηκε γι’ αυτούς. Η ψυχή προσπαθεί να παραμείνει ανέγγιχτη από το χρόνο, διψά ακόμα για ζωή, χαρά, αγάπη και σεβασμό. Με στόχο λοιπόν την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων της Τρίτης ηλικίας ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας του Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησε

10ήμερο ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για την Άνοια. Σκοπός μας είναι η παροχή πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά, με την νόσο και η ενημέρωση όλων για μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση στη κοινότητα. Δημότες άνω των 55 ετών ενημερώθηκαν και υποβλήθηκαν σε δωρεάν test μνήμης ώστε να έχουν μια έγκαιρη διάγνωση. ι Πληροφορήθηκαν για την δυνατότητα ένταξής τους στον Σταθμό, αξιοποιώντας όλες τις δυναμικές των δράσεων του.

Related posts

Αιμοδοσία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College

Σταύρος Καρυπίδης

Δωρεάν rapid test στο αυτοκίνητο από τον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Στο ΕΛΑΙΟΡΕΜΑ 12 ως 16 Ιανουαρίου – Γρήγορα και με ασφάλεια

Δημήτρης Δημητριάδης

Υποβολή υποψηφιοτήτων για σύμβαση μισθώσεως έργου ιδιωτικού δικαίου – Για το έργο Διαχείριση και Δημοσιότητα της πράξης ΄΄ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ΄΄

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy