Εκδηλώσεις

Ο Κήπος διοργανώνει τη δωρεάν εκδήλωση «Δημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της Θεσσαλονίκης»

Ο Κήπος διοργανώνει την εκδήλωση «Δημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της Θεσσαλονίκης», την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00 – 20:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εισηγητή τον καθηγητή φιλόλογο, κ. Δημήτρη Μπέττα.

Τα Δημήτρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης για περισσότερο από μισό αιώνα. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ της πόλης όπως και η ακόμα παλαιότερη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν αναβίωση των βυζαντινών εκδηλώσεων και εμποροπανήγυρης που έφεραν το όνομα Δημήτρια και που συνδέονταν με τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Η γιορτή έφερνε κάθε χρόνο τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της αυτοκρατορίας στο προσκήνιο όχι μόνο της βυζαντινής αλλά και της ευρωπαϊκής θρησκευτικής και εμπορικής ζωής.

Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση που μας προσκαλεί ο Κήπος, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, θα ταξιδέψουμε στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.
Θα παρακολουθήσουμε τους θρησκευτικούς και λαϊκούς εορτασμούς καθώς και τις εμπορικές δραστηριότητες της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, όπως αυτά περιγράφονται από τους σύγχρονούς τους συγγραφείς και τέλος, θα συζητήσουμε για τη διαχρονική σημασία των Δημητρίων.

Related posts

Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020

Στεφανία Ασπρίδου

Αφιέρωμα: 60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σταύρος Καρυπίδης

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ ΑΠΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Στεφανία Ασπρίδου

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy