Ελλάδα Ιστορικά

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύγχρονο υποβρύχιο τύπου 2014 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σούδα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να βρεθεί μαζί με τα στελέχη των υποβρυχίων τύπου 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» που είναι η «αιχμή του δόρατος» των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, οι σύμμαχοι χαρακτήρισαν τα Ελληνικά υποβρύχια ως «φαντάσματα του βυθού».

Επιβιβάσθηκε με όλους του τύπους αποτείοντας χαιρετισμό στην σημαία του σκάφους και ξεναγήθηκε απο τον Κυβερνήτη στα έγκατα του υποβρυχίου. Εντυπωσιάστηκε απο την εικόνα που έχει το πλήρωμα απο το περισκόπιο, τις δυνατότητες του σκάφους αλλά και την στενότητα του. Ο Κυβερνήτης του υποβρυχίου έδωσε δώρο στο Πρωθυπουργό ένα δερμάτινο μπουφάν των υποβρυχίων, το καπέλο του λποίου και μια αναμνηστική πλακέτα.

Αναφερόμενος στην Εθνική επέτειο ανέφερε:

Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Έπος του ‘40. Τότε οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν τον φασισμό με τα όπλα. Ογδόντα χρόνια μετά, τον νίκησαν με κύρια δύναμη το κράτος δικαίου και την ισχύ της δημοκρατίας μας, στέλνοντας τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στη φυλακή. Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 80 χρόνια. Απαιτείται, όμως, να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε: Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να βρεθώ εδώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό.

Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

Related posts

Κατακτήσαμε μια νίκη . Αλλά δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Ακόμα

Σταύρος Καρυπίδης

Σήμερα η γιορτή του Αγίου Θεοδόσιου

Δημήτρης Δημητριάδης

Νέα, ψηφιακή εποχή για τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία:προηγμένο περιβάλλον αναζήτησης, εύχρηστα εργαλεία για όλους

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy