ΔΙΕΘΝΗ Κοινωνία Πρώτο Θέμα

Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – 10 Δεκεμβρίου

Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου – την ημέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, το 1948, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR). Το UDHR είναι ένα ορόσημο έγγραφο που διακηρύσσει τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που ο καθένας έχει δικαίωμα ως άνθρωπος – ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, τη γλώσσα, την πολιτική ή άλλη γνώμη, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την ιδιοκτησία, τη γέννηση ή άλλη κατάσταση. Διατίθεται σε περισσότερες από 500 γλώσσες , είναι το πιο μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του κόσμου μετά το COVID-19.

Η κρίση COVID-19 τροφοδοτήθηκε από την εμβάθυνση της φτώχειας, τις αυξανόμενες ανισότητες, τις διαρθρωτικές και παγιωμένες διακρίσεις και άλλα κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο μέτρα για την κάλυψη αυτών των κενών και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκαμψη και την οικοδόμηση ενός κόσμου που είναι καλύτερος, πιο ανθεκτικός, δίκαιος και βιώσιμος.

Τερματισμός κάθε είδους διάκρισης : Οι διαρθρωτικές διακρίσεις και ο ρατσισμός τροφοδότησαν την κρίση COVID-19. Η ισότητα και η μη διάκριση είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν κόσμο μετά το COVID.

Αντιμετώπιση των ανισοτήτων: Για να ανακάμψουμε από την κρίση, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία ανισότητας. Για αυτό, πρέπει να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μια νέα εποχή.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη: Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Από ιδιώτες έως κυβερνήσεις, από την κοινωνία των πολιτών και τις λαϊκές κοινότητες έως τον ιδιωτικό τομέα, ο καθένας έχει έναν ρόλο στη δημιουργία ενός κόσμου μετά την COVID που είναι καλύτερος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των πιο επηρεασμένων και ευάλωτων πληροφοριών ενημερώνουν τις προσπάθειες αποκατάστασης

Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη για ανθρώπους και πλανήτες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ατζέντα του 2030 και η Συμφωνία του Παρισιού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανάκαμψης που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Related posts

Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία: Ισχυρότερη ετοιμότητα και αντιμετώπιση κρίσεων για την Ευρώπη

Δημήτρης Δημητριάδης

Οι αριθμοί επιβατών αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη έπεσαν «στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995» το 2020

Δημήτρης Δημητριάδης

Μακρόν για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: «Δεν θα παραδοθούμε»

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy