Ελλάδα Πολιτική

Παρέμβαση ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Θεσμικό θέμα ή πολιτική παρέμβαση.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ήταν συγκεκριμένη: “Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

Και ενώ η αντιπολίτυεση έσπευσε να υιοθετήση την τοποθέτηση της ένωσης, άλλοι δικαστές και νομικοί δεν θεωρούν αντισυνταγματική την απαγόρευση. Η ερμηνεία μάλιστα που δίδεται από άλλες πηγές είναι πως επρόκειτο για “πολιτική” παρέμβαση σε ένα ζήτημα που δεν τίθεται καν δίλημμα: Η δημόσια υγεία είναι επίσης ένα πλήρως προστατευμένο αγαθό από το ίδιο το Σύνταγμα.

Μελανό σημείο της παρέμβασης αποτελεί η θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων που ζητούν να κλείσουν τα δικαστήρια λόγω πανδημίας, προτάσσουν τη δημόσια υγεία, θεωρώντας τη ως υπέρτατο συνταγματικό αγαθό. Τώρα αγνοούν το θέμα της δημόσιας υγείας και προτάσσουν το δικαίωμα του συνέρχεστε”, αναφέρεται σε επίπεδο κριτικής παρουσιάζοντας μια “δομική αντίφαση”.

Αξία επισης έχει η ακαριαία αντίδραση δυο κορυφαίων συνταγματολόγων, των καθηγητών Αλιβιζάτου και Μανιτάκη (Καθημερινή- Skai) που ήταν ξεκάθαρες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικά ο κ.Αλιβιζάτος είπε πως “τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει διατυπώσει κατά των συγκεντρώσεων και μάλιστα ομόφωνη.

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν ολιγομελείς ασφαλείς εκδηλώσεις απο τα κόμματα τα οποία θα τόνιζαν την σημασία της δημόσιας υγείας σε τέτοιους επικίνδυνους καιρούς. Αλλά ακόμη και εάν έβαγαινε επίσημη απόφαση απο το Δικαστικό σώμα υπέρ της απαγόρευσης, πάλι τα κόμματα θα έλεγαν ότι η Δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη.

Όπως για όλα τα θέματα επικρατεί η θέση ότι η πολιτική είναι πάνω απο όλους, έτσι και εδώ η πολιτική είναι ανώτερη απο την δημόσια υγεία.

Στοιχεία: Capital

Related posts

«Όλα τα παιδιά αξίζουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση» – Συνάντηση με εκπροσώπους UNICEF, Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Δημήτρης Δημητριάδης

Ελλάδα, ΗΑΕ υπογράφουν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας

Δημήτρης Δημητριάδης

Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “οι βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΡΤΗ”

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy