Ελλάδα ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πρώτο Θέμα

Πως αλλάζουν τις ισορροπίες τα Γαλλικά REFALE που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν κάποιες από τις πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Ευρωπαϊκός τύπος και ειδικά ο Γαλλικός όπως είναι φυσικό το έχουν πρώτο θέμα.

Οι αγορές Γαλλικών οπλικών συστημάτων δεν είναι νέα. Μετά την μεταπολίτευση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να δημιουργήσει μια δεύτερη πηγή αγοράς οπλικών συστημάτων, ώστε να μην εξαρτιέται η χώρα μόνο απο Αμερικάνικά όπλα.

Η Ελλάδα παραγγέλνει 40 Mirage F1 από την Dassault Aviation το 1974, δημιουργώντας μια υπέρ-ευέλικτη πτέρυγα που κυριαρχούσε στο Αιγαίο μέχρι την έλευση 10 χρόνια αργότερα των Αμερικανικών F-16 που προμηθεύτηκε η Τουρκία και η Ελλάδα.

Το μικρό και ευέλικτο Mirage F1 που έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τους Τούρκους, αναπαύεται σε ένα αεροδρόμιο, έχοντας πλέον αποσυρθεί.

Το 1985 στην Αγορά του αιώνα η Ελλάδα επέλεξε να μοιράσει πάλι την παραγγελία αγοράζοντας 40 F-16 και 40 Mirage 2000. Αν και αυτή η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου κατακρίθηκε απο πολλούς, έδωσε όμως το πλεονέκτημα της ύπαρξης επιπρόσθετων Γαλλικών μαχητικών αγνώστων στην Τουρκική Αεροπορία.

Το αμερικανικό F-16 της ομάδας επίδειξης ΖΕΥΣ βαμμένο επετειακά με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.
Το Mirage 2000 -5 MK2 που ήδη είναι εξοπλισμένα με κατευθυνόμενα βλήματα μακρού πλήγματος SCALP αλλά και τον περίφημο πύραυλο εναντίον πλοίων Εξοσέτ – Exocet.

Την δεκαετία του ’90 και την νέα χιλιετία παραγγέλθηκαν πρόσθετα εξελιγμένα F-16 και επιπλέον 15 Mirage 2000-5 ΜΚ2 το πλέον εξελιγμενο μοντέλο.

Σήμερα με την ανακοίνωση της αγοράς των 18 REFALE F3R, της αναβάθμισης 85 F-16 στην κορυφαία έκδοση V, την αναβάθμιση – συντήρηση των υπολοίπων Mirage και την μελλοντική προμήθεια του αόρατου μαχητικού F-35A, η Πολεμική αεροπορία κάνει ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα, αποκτώντας τα πιο εξελιγμένα συστήματα αποτροπής.

Γιατί όμως γίνεται τόσος λόγος για τα REFALE τα οποία να σημειωθεί ότι δεν ανήκουν στην 5η γενιά των μαχητικών (τεχνολογία στελθ – αόρατα απο τα υπάρχοντα ραντάρ) αλλά στην προηγούμενη γενιά (4η γενιά μαχητικών) ή όπως τα κατατάσσουν στην 4,5η γενιά. Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα προμηθευτεί και τα f-35A, θα έχει την δυνατότητα πλήρους αποτροπής οποιασδήποτε απειλής πριν αυτή δημιουργηθεί. Η δυνατότητα αποτροπής κάνει τους τραμπούκους να κάθονται ήσυχοι.!

Τα REFALE είναι εξαιρετικά εξελιγμένα και διαθέτουν εκτός από υπερσύγχρονα ραντάρ και εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, την δυνατότητα εκτόξευσης 2 πυραύλων που ανησυχούν πολύ τους γείτονες. Ο ένας είναι ο πύραυλος αναχαίτισης αέρος – αέρος METEOR ο οποίος προσφέρει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι στόχων που βρίσκονται μακρυά και είναι υπέρ-ευέλικτοι., όπως μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους επίθεσης και όλα αυτά σε περιβάλλον αυξημένων ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων (54 nmi). Εκτός των άλλων είναι ένας πύραυλος fire and forget – πυροδότησε και ξέχνα, δηλαδή κατευθύνεται αυτόνομα στον στόχο που έχει εγκλωβίσει ενώ το αεροσκάφος είτε στρέφεται σε άλλο στόχο, είτε επιστρέφει στην βάση του.

Ο πύραυλος αέρος – αέρος METEOR που αναμένεται να δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες στα Ελληνικά μαχητικά.

Ο δεύτερος πύραυλος είναι ο SCALP ένα κατευθυνόμενο βλήμα κρούζ εναντίον στόχων υψηλής αξίας στο έδαφος και στην θάλασσα, ο οποίος έχει εμβέλεια περίπου 560 km (300 nmi; 350 mi), ενώ οι νέες εκδόσεις του φθάνουν τα 1.000 χιλιόμετρα. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον διεθνή τύπο έχει ήδη τέτοια βλήματα απο την δεκαετία του 2000 τα οποία εξοπλίζουν τα Mirage 2000 – 5 ενώ αναμένεται να εξοπλίσουν με τις νέες εκδόσεις και τα REFALE και τις νέες φρεγάτες που ανακοινώθηκαν, δίνοντας δυνατότητα πλήγματος μέχρι την Άγκυρα! Να σημειωθεί ότι παρόμοιους πυραύλους έχει πάρει και η Αίγυπτος μαζί με REFALE, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς βλέπει τους γείτονες της να της αφαιρούν σιγά – σιγά την δυνατότητα επιθετικής πολιτικής και απειλών με στρατηγικές κινήσεις (είτε διπλωματικά – είτε στρατιωτικά).

Ο πύραυλος εναντίον στόχων εδάφους SCALP – ER. Με 1.000 χιλιόμετρα εμβέλεια θα δώσει δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος στις Ένοπλες δυνάμεις.

Οι γείτονες αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι επιλογές τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, για αυτό και έχουν επιδοθεί σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων και απειλών εναντίον και της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας, με τους Γερμανούς να σιγοντάρουν, γκρινιάζοντας όχι τόσο γιατί στηρίζουν τους Τούρκους, αλλά γιατί δεν προμηθευτήκαμε από αυτούς οπλικά συστήματα.

Το REFALE πετώντας με πυραύλους SCALP, METEOR και τον πύραυλο κοντινών αερομαχιών MICA θα κάνει μερικούς να χάσουν τον ύπνο τους.

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά, υγείας. Σίγουρα δεν είναι επιλογή της να ξοδεύει χρήματα σε οπλικά συστήματα. Δυστυχώς ο Θεός την έταξε να βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή επιδρομέων, βαρβάρων και απολίτιστων. Δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε σπιθαμή εδάφους. Πριν 40 χρόνια τα Mirage F1 πετούσαν στο απέραντο γαλάζιο. Και σήμερα αυτό κάνουν, μόνο για το κάνουν πρέπει να τους δώσουμε και τα εργαλεία, όσο ακριβά και να είναι.

Τα Mirage F1 την δεκαετία του ’70-’80-’90. Πέτυχαν απόλυτα το στόχο τους. Ο δικός τους ακήρυχτος πόλεμος απέτρεψε τον πραγματικό πόλεμο για τους υπόλοιπους Έλληνες.

Related posts

Παρουσίαση της Κεντρικής Μακεδονίας ως ξεχωριστού προορισμού για τον οινοτουρισμό στη γαλλική αγορά!

Σταύρος Καρυπίδης

ΠΑΣΟΚ 46 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος

Δημήτρης Δημητριάδης

Επανατοποθέτηση των προτομών έξι Μακεδονομάχων που είχαν αφαιρεθεί από την ομώνυμη πλατεία

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy