ΔΙΕΘΝΗ Ελλάδα

Σοβαρές διαφωνίες στην σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο χορήγησης της έκτακτης οικονομικής βοήθειας

Τα καλά νέα είναι ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συμφωνούν ότι απαιτείται κοινή απάντηση για την στήριξη των κρατών απο την πανδημία και τα προβλήματα στην οικονομία. Αλλά τα κακά νέα είναι ότι διαφωνούν για το πώς πρέπει να διανεμηθούν τα χρήματα.

Από τα 750 δισεκατομμύρια τα 500 αφορούν επιχορηγήσεις και κατανέμονται όπως παρακάτω:

Ποσά επιχορήγησης σε δισεκατομμύρια ευρώ

Τα πρόσθετα 250 δισεκατομμύρια είναι με μορφή δανείων που υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την δέσμευση αποπληρωμής. Το συνολικό πόσο που συζητείται ανέβηκε στα 1,85 τρισεκατομμύρα ευρώ προκειμένου η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αρμαγεδώνα που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα με την πρόσθεση των ποσών απο δάνεια η βοήθεια ανέρχεται στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα κράτη μέλη του Νότου – ειδικότερα η Ιταλία και η Ισπανία είναι όλα υπέρ, αλλά αντιτίθενται από τα λεγόμενα “Frugal Four” – Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Κάτω Χώρες – που θέλουν το ποσό να διανεμηθεί ως επιχορηγήσεις και είναι επιφυλακτικοί για τη συγκέντρωση χρέους.

Τα νότια κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, θέλουν μια επείγουσα απόφαση «να μην αποδυναμωθεί από έναν μικρότερο συμβιβασμό», σύμφωνα με τα λόγια του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte. Πρέπει να αναζωογονήσουν τις οικονομίες που έχουν πληγεί από μια καταστροφική πανδημία που σκότωσε 35.000 ζωές στην Ιταλία και άλλες 28.400 στην Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει ήδη προβλέψει πτώση 8,7% στην οικονομία της ευρωζώνης φέτος λόγω της πανδημίας. Αλλά οι οικονομίες που μόλις πρόσφατα αποσύρθηκαν από μια χρηματοπιστωτική κρίση θέλουν επιχορηγήσεις και όχι να αναλάβουν περαιτέρω χρέος.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είπε ότι θα μπορούσε να «καταλάβει» ότι οι νότιες χώρες ζητούν βοήθεια, αλλά πρόσθεσε, “Νομίζω ότι είναι λογικό μόνο να ζητήσουμε μια σαφή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις”.

Ενώ ο αυστριακός καγκελάριος έγραψε στο Twitter ότι υπήρξαν «θετικά βήματα», αλλά οι θέσεις τους σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ «παραμένουν μακριά».

Απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση του πακέτου, οπότε οι ηγέτες πραγματοποιούν γύρους συνομιλιών πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε στο κοινοβούλιο της ΕΕ ότι «η Γερμανία είναι διατεθειμένη να δείξει εξαιρετική αλληλεγγύη».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Κοντέ και τον ηγέτη της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ο Macron είπε ότι η συνάντηση ήταν «μια στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Πρόσθεσε ότι η υγεία, η οικονομική και κοινωνική κρίση σε ολόκληρο το μπλοκ απαιτεί «πολύ περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Related posts

Το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα προκηρυχθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ

Δημήτρης Δημητριάδης

Έκτακτη σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, των εκλογών της Λευκορωσίας και οι τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -«Χρόνια πολλά στην Πολεμική μας Αεροπορία. Για όλα όσα κάνετε για την Πατρίδα, σας ευχαριστούμε».

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy