ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ Πρώτο Θέμα

Το Ισραήλ παίρνει την πλευρά της Ελλάδας σε θαλάσσιες αντιπαραθέσεις με την Τουρκία

Το Ισραήλ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στη διαμάχη τους με την Τουρκία σχετικά με τις οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και επίσημα το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ πήρα ξεκάθαρη θέση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια σπάνια δηλωτική δήλωση ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί στενά καθώς προκύπτει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και το δικαίωμά του να οριοθετεί την ΑΟΖ σαν αποκλειστική οικονομική ζώνη, ανέφερε το υπουργείο.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας είναι για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να πείσουν τον κουρασμένο λαό της ότι είναι μια μεγάλη δύναμη.

Η εφημερίδα Jerusalem post σ ένα ενδιαφέρον άρθρο της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αναφέρει η γενική στάση της Τουρκίας δεν δείχνει ότι θέλει πραγματικά μια σύγκρουση με την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα και ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Αντ’ αυτού, θέλει μια ελεγχόμενη κρίση ώστε να μπορεί να δημιουργεί πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο και να εμφανίζει εικόνα κραταιάς ναυτικής χώρας που επιτέλους καταφέρνει και «σπάει» έναν ανύπαρκτο αποκλεισμό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η τελευταία κρίση στη Μεσόγειο φαίνεται να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην επιθυμία της Άγκυρας να δημιουργήσει μια κρίση όπου δεν υπήρχε πριν. Από τον Νοέμβριο του 2019, η Άγκυρα έχει υπογράψει συμφωνία με την καταδικασμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Χρησιμοποίησε τον πόλεμο ως δικαιολογία για να πάρει παραχωρήσεις από τη Λιβύη και μια συμφωνία που η Τουρκία λέει ότι της παρέχει ευρεία δικαιώματα στη Μεσόγειο.

Jerusalem post

Related posts

Για να ξυπνήσει επιτέλους η Ελλάδα. – Το Πακιστάν στέλνει μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία: «Το αίμα μας θα ρέει μαζί σας»

Δημήτρης Δημητριάδης

36 σχολεία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα – Δείτε τη λίστα

Σταύρος Καρυπίδης

Η κάμερα της ΤV100 στην Β’ ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική ΑΠΘ: Χαρίζοντας την ακοή σε βρέφη και νήπια! (video)

Σταύρος Καρυπίδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy