Πολιτισμός

Το λυπημένο κορίτσι του μουσείου των Αβδήρων

Οι επισκέπτες που περιδιαβαίνουν την αίθουσα των ταφικών ευρημάτων του μουσείου Αβδήρων, συνήθως στέκονται μπροστά στις ζωγραφιστές σαρκοφάγους, τις λεγόμενες Κλαζομενιακές, θαυμάζουν τις αναπαραστάσεις των τάφων, προσπαθούν να διαβάσουν τις επιτύμβιες επιγραφές.

Λίγοι όμως είναι αυτοί που θα προσέξουν το λυπημένο κορίτσι, και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα φανταστούν αυτό το μαρμάρινο σπάραγμα ως τμήμα μιας ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης. Μιας στήλης «Καλής Εποχής», όπως θα λέγανε και παλιά οι αρχαιολόγοι. Που θα είχε σίγουρα δύο μορφές, όπως μας δείχνει η ανεπαίσθητη στροφή της κεφαλής προς τα αριστερά.

Και σίγουρα θα είναι δύσκολο να αναπαραστήσει κανείς τη μορφή της, όταν το μόνο που ξέρουμε γι αυτήν είναι τα κυματιστά της μαλλιά που ξεφεύγουν από το σεμνό κεφαλοδέσιμό της. Όπως επιτάσσει η εποχή της.

Γιαυτό και εγώ θέλησα σήμερα να σας τη συστήσω.

‎Κωνσταντίνα Καλλιντζή

Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Related posts

Ο δημιουργός της πιο γνωστής τριλογίας ταινιών Western, Έννιο Μορικόνε, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών. Addio a Ennio Morricon στα Ιταλικά από ολόκληρο τον κόσμο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Αναστέλλονται οι εκδηλώσεις του «ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ»

Δημήτρης Δημητριάδης

Τρωάδες του Ευριπίδη – Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη – Πέμπτη 20, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 Αυγούστου

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy