Βόρεια Ελλάδα

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Κοντινές αποδράσεις από την Θεσσαλονίκη

Υπάρχουν αρκετές Ιαματικές πηγές στη Κεντρική Μακεδονία και τα νερά τους χρησιμοποιούνται ως μέσο θεραπείας πολλών ασθενειών από τα αρχαία χρόνια.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τα λουτρά Λαγκαδά βρίσκονται 19 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη πόλη του Λαγκαδά, πολύ κοντά στην ομώνυμη λίμνη και λειτουργούν ως οργανωμένη ιαματική πηγή από τα αρχαία χρόνια. Είναι κατάλληλα για ρευματισμούς και γυναικολογικές παθήσεις. Σήμερα η λουτρόπολη του Λαγκαδά που αναπτύσσεται στον χώρο των παλαιών βυζαντινών εγκαταστάσεων διαθέτει ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, αμμόλουτρα, φυσιοθεραπευτήριο, ιατρείο.

ΠΟΖΑΡ
Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στο νομό Πέλλας απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν και απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 110 χλμ. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών (θεραπευτικών – χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Πηγή ΣΟΥΡΩΤΗΣ
27 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Σουρωτή με το ομώνυμο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, γνωστό από την αρχαιότητα για τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες, που κυκλοφορεί εμφιαλωμένο.

Πηγή ΔΟΥΜΠΙΑ
Το ορεινό χωριό Δουμπιά απέχει 62 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και φιλοξενεί μια από τις σπουδαιότερες πηγές ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην Ελλάδα. Η μοναδικότητα του νερού της Δουμπιάς απορρέει από την υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο και ασβέστιο καθιστώντας το ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
Γνωστές από την αρχαιότητα στις όχθες της Βόλβης βρίσκονται οι πηγές της Νέας Απολλωνίας το νερό των οποίων λόγω της υψηλής του θερμοκρασίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε ελεύθερο υδρόθειο έχει πολλές δυνατότητες θεραπευτικών εφαρμογών, (κυρίως ρευματικών και αρθριτικών παθήσεων, δερματικών παθήσεων, κλπ.) καθώς και εφαρμογής θεραπείας με πόσιμο ιαματικό νερό για την αντιμετώπιση παθήσεων στομάχου, εντέρων και ήπατος.

ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ
31 χλμ. από Θεσσαλονίκη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς βρίσκεται η Πικρολίμνη με οργανωμένο πηλοθεραπευτήριο κατάλληλο για ρευματικές παθήσεις.

  • Η Πικρολίμνη είναι λίμνη της Μακεδονίας κοντά στα σύνορα με την Θεσσαλονίκη.
  • Είναι ρηχή, έχει μέσο βάθος ένα μέτρο.
  • Ο πυθμένας της αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα.

Related posts

Στις 25-26 Σεπτεμβρίου η διεξαγωγή του 2ου Balkan Forum

Δημήτρης Δημητριάδης

Κώστας Καραμανλής: Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια στο Τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

Δημήτρης Δημητριάδης

Παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου στην Καβάλα σήμερα 26 Αυγούστου στις 21:00

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy