Ελλάδα Θεσσαλονίκη

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη το πρώτο “Ιταλικό” τρένο

Μόλις λίγες ημέρες έμειναν για την άφιξη του πρώτου “Ιταλικού” τρένου υψηλών ταχυτήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, αναχωρεί από την Πιατσέντζα (και το εργοστάσιο που ανακατασκευάστηκε) το πρώτο τρένο μοντέλο ETR 470 της Trenitalia για να φτάσει στο σταθμό της Θεσσαλονίκης με στόχο τις 18 του μήνα.

Στόχος της εταιρείας είναι συνολικά μέχρι το Φθινόπωρο (κορονοϊού επιτρέποντος), να έχουν παραληφθεί και τα πέντε τρένα (ίδιου μοντέλου), προκειμένου να δρομολογηθούν αποκλειστικά στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Τα τρένα είναι ικανά να πιάσουν ταχύτητες πάνω από 200 χλμ/ώρα, όμως προς το παρόν στο ελληνικό δίκτυο το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 160 χλμ/ώρα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με την ολοκλήρωση της σηματοδότησης. Από το 2022 εκτιμάται από πηγές της αγοράς πως το δρομολόγιο θα μπορεί να διεξάγεται σε λιγότερο από 3 ώρες και 30 λεπτά και ανά τμήματα θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 200 χλμ/ώρα.

Τα τρένα αποτελούνται από 9 βαγόνια, μακρά μεγαλύτερα από τα σημερινά υπεραστικά τρένα. “Χωρούν” μόνο στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όμως το πρόβλημα είναι περισσότερο πρακτικό. Στους σταθμούς που δεν θα χωρά, οι επιβάτες στα βαγόνια εκτός αποβάθρας θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κοντινότερο βαγόνι.

Οι αυτοκινητάμαξες ETR 470 διαθέτουν περίπου 600 θέσεις, εκ των οποίων οι 151 είναι πρώτης θέσης. Στο μέσο των αμαξοστοιχιών λειτουργεί όχημα-εστιατόριο με 29 θέσεις. Η διάταξη των θέσεων είναι 2+1 στην πρώτη θέση, και 2+2 στην δεύτερη θέση, ενώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για ΑΜΕΑ και κατάλληλα διαμορφωμένο WC. Προς το παρόν δεν προβλέπεται πλήρης κάλυψη με wi-fi, όμως θα υπάρχει on-board entertainment.

Οι αυτοκινητάμαξες είναι κλιματιζόμενες, και διαθέτουν ατομικό σύστημα ακρόασης στην πρώτη θέση, καθώς και πρίζες σε όλα τα οχήματα.

News247.gr

Related posts

Έκκληση Ζέρβα να μην υπάρξει εφησυχασμός εν όψει των γιορτών

Δημήτρης Δημητριάδης

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο: «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφοριακά Συστήματα» των Τμημάτων Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Δημήτρης Δημητριάδης

Οι ηγέτες της ΕΕ ξεκινούν την πρώτη τους προσωπική σύνοδο κορυφής από τότε που έπληξε η κρίση του κοροναϊού, υπό την πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy