Αστυνομικά ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση ξεπλύματος πολλών εκατομμυρίων χρημάτων

Μια άνευ προηγουμένου διεθνής επιχείρηση επιβολής του νόμου με τη συμμετοχή 16 χωρών είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 20 ατόμων που είναι ύποπτα ότι ανήκουν στο εγκληματικό δίκτυο QQAAZZ, το οποίο επιχείρησε να ξεπλένει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Περίπου 40 έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία, με κίνηση ποινικής δίωξης εναντίον εκείνων που συνελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Ο μεγαλύτερος αριθμός ερευνών στην υπόθεση πραγματοποιήθηκε στη Λετονία σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της κρατικής αστυνομίας της Λετονίας (Latvijas Valsts Policija). Ο εξοπλισμός εξόρυξης Bitcoin κατασχέθηκε επίσης στη Βουλγαρία.

Αυτό το διεθνές σκούπισμα ακολουθεί μια περίπλοκη έρευνα με επικεφαλής την Πορτογαλική Δικαστική Αστυνομία (Polícia Judiciária) μαζί με το Γραφείο Εισαγγελιών των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Δυτική Περιφέρεια της Πενσυλβανίας και το Γραφείο του Πίτσμπουργκ του FBI, μαζί με την Ισπανική Εθνική Αστυνομία (Policia Nacional) και την περιφερειακή Καταλανική αστυνομία (Mossos D’esquadra) και αρχές επιβολής του νόμου από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την Αυστρία και το Βέλγιο με συντονιστικές προσπάθειες υπό την ηγεσία της Ευρωπόλ.

Εγκληματικές κατηγορίες που επέστρεψαν οι ομοσπονδιακές μεγάλες επιτροπές στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, προβάλλουν ισχυρισμούς για το πώς λειτουργεί αυτό το εγκληματικό δίκτυο. Εκτιμάται ότι το δίκτυο QQAAZZ ξεπλύθηκε, ή επιχείρησε να ξεπλένει, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε κλεμμένα κεφάλαια από το 2016.

Αποτελούμενο από διάφορα επίπεδα μελών κυρίως από τη Λετονία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο, το δίκτυο QQAAZZ άνοιξε και συντηρούσε εκατοντάδες εταιρικούς και προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να λάβει χρήματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που έκλεψαν από λογαριασμούς θυμάτων . Τα χρήματα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονται από το QQAAZZ και μερικές φορές μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας υπηρεσίες «ανατροπής» που έχουν σχεδιαστεί για να κρύβουν την αρχική πηγή των κεφαλαίων. Αφού πήρε αμοιβή έως και 50 τοις εκατό, η QQAAZZ επέστρεψε το υπόλοιπο των κλεμμένων χρημάτων στην πελατειακή εγκληματική εταιρεία.

Τα μέλη του QQAAZZ εξασφάλισαν αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τόσο νόμιμα όσο και ψεύτικα πολωνικά και βουλγαρικά έγγραφα ταυτότητας για τη δημιουργία και εγγραφή δεκάδων εταιρειών με κέλυφος που δεν είχαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα έγγραφα εγγραφής, τα μέλη της QQAAZZ άνοιξαν, στη συνέχεια, εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στα ονόματα των εταιρειών κέλυφος σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάθε χώρα, δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς ελεγχόμενους από QQAAZZ διαθέσιμοι για τη λήψη κλεμμένων χρημάτων από κυβερνοκλέφτες.

Η QQAAZZ διαφήμισε τις υπηρεσίες της ως μια «παγκόσμια, συνεπής υπηρεσία τραπεζικής πτώσης» σε ρωσόφωνα διαδικτυακά φόρουμ για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπου οι κυβερνοεγκληματίες συγκεντρώνονται για να προσφέρουν ή να αναζητήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες ή υπηρεσίες που απαιτούνται για να συμμετάσχουν σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο. Οι εγκληματικές συμμορίες πίσω από μερικές από τις πιο επιβλαβείς οικογένειες κακόβουλου λογισμικού στον κόσμο (π.χ. Dridex, Trickbot, GozNym κ.λπ.) εμφανίζονται μεταξύ εκείνων που έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες που παρέχονται από την QQAAZZ.

Related posts

Διπλωματικό θρίλερ Αυστρίας & Τουρκίας με αφορμή την κίνηση του Αυστριακού Καγκελάριου Κουρτς να υψώσει την Ισραηλινή σημαία στο Αυστριακό κοινοβούλιο.

Δημήτρης Δημητριάδης

Βιασμοί, εθνοκάθαρση και λεηλασίες: Ο ΟΗΕ αποκαλύπτει τα εγκλήματα της Τουρκίας στη Συρία

Δημήτρης Δημητριάδης

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις παίρνει η γεωπολιτική διαμάχη Ερντογάν με Μακρόν και Ευρώπη. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους σαν Ναζιστές

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy