ΔΙΕΘΝΗ

Φονικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν. Η Τουρκία δηλώνει την στήριξη της στους Αζέρους.

Νέο μέτωπο ανοίγει η Τουρκία, καθώς τάχθηκε ανοικτά υπερ του Αζερμπαιτζάν στην χρόνια διαμάχη με την Αρμενία για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εδώ και 3 ημέρες μαίνονται τοπικές αψιμαχίες που οδήγησαν όμως στον θάνατο 11 Αζέρων στρατιωτικών και 2 πολιτών, ενώ η Αρμενία έχει 2 νεκρούς στρατιωτικούς.

Το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι ένας από τους στρατηγούς του και πέντε άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν στην τρίτη ημέρα μαχών με τις αρμενικές δυνάμεις στα σύνορα των χωρών, ενώ το σύνολο των νεκρών ανέρχεται στους 11. Απόσπασμα απο βίντεο δείχνει τις κηδείες των στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν.

Και οι δύο χώρες ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την κατάρρευσή της στη δεκαετία του 1990. Πολέμησαν σε έναν αιματηρό πόλεμο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, που παραμένει μέχρι στιγμής άλυτη υπόθεση. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται και κατοικείται από Αρμένιους που το θεωρούν δικό τους έδαφος.

Οι πρόσφατες όμως συγκρούσεις, πραγματοποιήθηκαν βόρεια αυτής της αμφισβητούμενης περιοχής. Το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι συνεχίζονται έντονες μάχες στην περιοχή Tovuz, που συνορεύουν με τον Tavush στη βορειοανατολική Αρμενία.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Aliyev, Hikmet Hajiyev, κατηγόρησε την Αρμενία ότι ξεκίνησε τον αγώνα για εσωτερικούς λόγους αναφέροντας: «Η ηγεσία της Αρμενίας στοχεύει στην κλιμάκωση της κατάστασης, προκειμένου να καλύψει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την εξάπλωση του COVID-19 στην Αρμενία.

Η Αρμενία έκανε παρόμοιες δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan δήλωσε: «Η επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα μπορεί να οφείλεται στην επιθυμία της στρατιωτικό-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν να κρύψει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας». “Αντί να καλεί τους πολίτες του να συμμορφωθούν με τους κανόνες της επιδημιολογικής ασφάλειας, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν εξαπολύει στρατιωτική ρητορική και καλεί για πόλεμο, σαν η φοβία για την Αρμενία να είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του COVID-19”.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Νότιο Καύκασο και την κρίση στη Γεωργία , Τόιβ Κλάαρ, δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για την ανταλλαγή πυρκαγιών στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν» και ότι είναι «σημαντικό και οι δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την Αρμενία για τις επιθέσεις της στο Tovuz του Αζερμπαϊτζάν. Το υπουργείο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «φιλικούς και αδελφούς λαούς και κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τους μάρτυρες των στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που έχασαν τη ζωή τους.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Morgan Ortagus έγραψε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη «βία κατά μήκος των διεθνών συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν» και προτρέπει τις πλευρές να «σταματήσουν να χρησιμοποιούν βία, να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός». Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ed Markey δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας ότι στηρίζει την “Αρμενία καθώς προστατεύουν την εδαφική τους ακεραιότητα”.

Related posts

Προκλητικότατη η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατά της Ελλάδας

Δημήτρης Δημητριάδης

SPIEGEL, οι πολιτικοί του CDU πιέζουν τώρα για δράση ενάντια στο δεξιό εξτρεμιστικό κίνημα Γκρίζοι Λύκοι στη Γερμανία, όπως έπραξε και η Γαλλία

Δημήτρης Δημητριάδης

Η Αυστρία έκλεισε το τζαμί που επισκεπτόταν ο τρομοκράτης μετά από την επίθεση στη Βιέννη

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy