ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρησιμοποιώντας σωματικό πόνο, γιατί δε μπορώ να διαχειριστώ τη θλίψη και την ενοχή…

Υπάρχουν φορές όπου ο ψυχικός πόνος είναι αβάσταχτος, νιώθεις τη ψυχή σου να υποφέρει και να μην μπορείς να βρεις λύση, τι να κάνεις, πως να το διαχειριστείς, πώς να βγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Όλοι λίγο πολλοί έχουμε ακούσει περιπτώσεις για άτομα που προκάλεσαν βλάβη στον εαυτό τους με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή ότι το είχαν σαν σκέψη, αυτός ο δυσλειτουργικός τρόπος αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης, είναι ένας τρόπος «αντιμετώπισης» των έντονων συναισθημάτων ενοχής, ντροπής, εσωτερικού πόνου και πεποιθήσεων αναξιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση το άτομο που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο έχει τη σκέψη «καλύτερα να πονάει το σώμα μου πάρα η ψυχή μου», έτσι νιώθει μια παροδική ανακούφιση, στιγμιαία, όπου πάλι αντικαθίσταται από τα  συναισθήματα ντροπής και ενοχής και διαιωνίζει το άτομο έναν φαύλο κύκλο αυτοτραυματισμού.

Μια τέτοια στάση και υιοθέτηση μιας δυσλειτουργικής συμπεριφοράς, λειτουργεί καταναγκαστικά και το ίδιο το άτομο έχει αυξημένες πιθανότητες αυτοκτονικού ιδεασμού. Η έγκαιρη παρέμβαση και η βοήθεια ενός ειδικού απαιτείται, εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας έχει υιοθετήσει μια τέτοια στάση, απλά παραμείνετε ήρεμοι, επικοινωνήστε και συνδεθείτε μαζί του, χωρίς να γίνεται επικριτικοί. Η θεραπεία και του ατόμου και της οικογένειας θα βοηθήσει καθώς γίνεται αναφορά στις αιτίες, όπως διατροφικές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, Ψυχικό τραύμα, διαταραχή προσωπικότητας, εγκατάλειψη. Η υπομονή επίσης είναι κάτι που απαιτείται για τη θεραπεία αυτοτραυματισμού καθώς σκοπός της θεραπείας είναι η υιοθέτηση μιας λειτουργικής συμπεριφοράς αντιμετώπισης των ψυχικών τραυμάτων.

Related posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Δημήτρης Δημητριάδης

Προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής στον Δήμο Λαγκαδά

Δημήτρης Δημητριάδης

Ανακοίνωση για τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας

Στεφανία Ασπρίδου

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy