Ελλάδα Ιστορικά

Ύψωμα 731 – H πιο σκληρή και φονική μάχη του ελληνοϊταλικού πολέμου όπου συνετρίβη η ιταλική εαρινή επίθεση!

Για τα παιδάκια που μηδενίζουν – χαχανίζοντας σε απόσταση ασφαλείας 80 χρόνων- την άμυνα όσων φόρεσαν το χακί και ξεκίνησαν προς την Πίνδο, μία σκηνή να έχουν στο μυαλό τους:

Ύψωμα 731, όρος Τρεμπεσίνα. Τρεις μεραρχίες υπό την διοίκηση του Μουσολίνι να έρχονται κατά πάνω σου, πίσω σου να έχεις αφήσει ό,τι αγαπάς, ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα να σου χαμογελούν από ψηλά, υπερτριπλάσια κανόνια να σου κλείνουν το μάτι από απέναντι, 100.000 ιταλικά βλήματα να έχουν πέσει μέσα σε δύο ώρες, ο λοχαγός Κασλάς να φωνάζει “ούτε βήμα πίσω”, μυαλά-αίμα των συντρόφων σου κολλημένα πάνω σου και στο φινάλε εσύ να λες στον φασίστα Μουσολίνι από ψηλά: “Φιλάκια στον Χίτλερ, χοντρούλη”.

Να έχεις ανέβει 731 μέτρα και να κατεβαίνεις νικητής από 726 μέτρα. Πέντε μέτρα λιγότερα το ύψωμα από τους φασιστικούς βομβαρδισμούς και εσύ όχι μόνο να ζεις αλλά να είσαι έτοιμος να ανέβεις το επόμενο.

Έτσι πεθαίνει ο Φασισμός και όχι με πανό και με στιχάκια.

Κατερίνα Γκαράνη

Ύψωμα 731: Οι άγνωστες Θερμοπύλες του 1940

Ιστορικό

Από τις 8 έως 23 Μαρτίου 1941, εκεί ψηλά στα βουνά της Αλβανίας, νέα παιδιά από Τρίκαλα και Καρδίτσα μέλη του 5ου συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή των Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά, έδωσαν ένα απίστευτο μάθημα στους υπερόπτες Ιταλούς, στα αεροπλάνα τους, στα κανόνια τους και, κυρίως, στον ίδιο τον αρχηγό τους, τον Μουσολίνι.

Η τελευταία διαταγή του ταγματάρχη Κασλά, μόνο με τη λακωνική ευχή της μάνας προς τον γιο μπορεί να συγκριθεί: «Ή ταν ή επί τας»: «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».

Οι Ιταλοί διέθεταν 400.000 άνδρες, 400 κανόνια και 200 αεροπλάνα στην περιοχή. Τέτοια συγκέντρωση έμψυχου και άψυχου υλικού σε τόσο μικρό χώρο δεν έχει ξαναγίνει στην παγκόσμια ιστορία. Το ύψωμα δέχθηκε περισσότερες από 100.000 οβίδες κανονιών μέσα σε 5 ημέρες. Η πυκνότητα πυρός μόνο με τους βομβαρδισμούς στο Βερντέν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μπορεί να συγκριθεί. Μετά την πρώτη ομοβροντία βομβαρδισμών, οι Ιταλοί πίστευαν πως ήταν σχεδόν αδύνατο να υπάρχει έστω και ένας ζωντανός στρατιώτης στο ύψωμα.

Το ύψωμα άντεξε, δεν έπεσε. Οι Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες υπερασπιστές του «μπήκαν ζωσμένοι με φλόγες στο θρύλο» κατά παράφραση των γραφομένων από τον ακαδημαϊκό και στρατιώτη το 1940, Άγγελο Τερζάκη.

Το ύψωμα 731 πλέον δεν υπάρχει. Ή, μάλλον… υπάρχει, αλλά ονομάζεται 726. Πέντε μέτρα έχασε από τις βόμβες των Ιταλών!

ιστορική πηγή:

Related posts

Σάμος: Νεκρά 2 παιδιά καθώς έπεσε τοίχος απο τον Σεισμό.

Δημήτρης Δημητριάδης

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Καρδίτσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών

Δημήτρης Δημητριάδης

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για οπαδούς του ναζισμού -Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία

Δημήτρης Δημητριάδης

Σχολιάστε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy